Aids verspreidt zich terwijl campagne focust op trouw

Het aantal hiv-besmettingen in Portugal is dit jaar gestegen van 88 per miljoen in 1999 tot 104 per miljoen. Daarmee is Portugal de koploper van de Europese Unie, waar het gemiddelde 24 per miljoen bedraagt. De officiële cijfers, die begin deze maand werden vrijgegeven, liggen volgens experts van de Verenigde Naties nog de helft te laag. Ze wijten het rampzalige Portugese cijfer aan de verkrampte preventiecampagnes van de overheid, die de nood aan trouw en seksuele onthouding hoog in het vaandel voert.


De Portugese strategie tegen aids is gebaseerd op een subjectief concept als moraliteit zegt Ana Filgueiras, coördinator van het anti-AIDS programma van de Gemeenschap van Portugeestalige Landen. Psycholoog Nuno Torres legt de schuld daarvoor bij de Portugese regering die ervan uit lijkt te gaan dat aids een straf is voor wie er niet in slaagt zich te onthouden of trouw te zijn. Een aanzienlijk deel van de Portugese bevolking houdt er libertijnse ideeën op na, die in schril contrast staan met de pseudo-vrome houding van de overheid. Torres klaagt de onverschilligheid aan van de Commissie voor de Strijd tegen Aids (een overheidsinstelling) die geen reden tot paniek ziet ondanks de recente cijfers. Wanneer moeten we ons echt zorgen beginnen maken? Als de Portugese infectiegraad in de buurt komt van die van Angola of Mozambique?

Het Portugese anti-aidsbeleid moet over een andere boeg. Wat we nodig hebben zijn instrumenten om te sensibiliseren en advies te verstrekken over aids in gezondheidscentra, jeugdcentra, scholen en in het leger. Het enige wat er nu voorhanden is, zijn nutteloze campagnes die worden ontworpen door reclamebureaus. We moeten een verstaanbare taal spreken en de mensen overtuigen een hiv-test af te nemen,” zegt Torres.

Filgueiras verwijt de Portugese regering dat ze te weinig doet om het taboe rond aids weg te nemen. De overheid geeft aan prostituees het advies mee zich niet te prostitueren in plaats van erop aan te dringen dat ze van hun klanten eisen dat die een condoom gebruiken. De experte raadt de Portugese regering aan om zich te concentreren op risicogroepen, onder meer jongeren en migranten, en met respect voor hun cultuur.

Het is dringend tijd dat de regering gaat samenwerken met studentenorganisaties, vakbonden en niet-gouvernementele organisaties, zegt Filgueiras. Als de overheid er zelf niet in slaagt om de dialoog met het puibliek aan te gaan, moet ze taken kunnen delegeren naar ngo’s, die de bevolking kunnen bereiken. Dat betekent geld vrijmaken om programma’s te financieren.

Filgueiras coördineert een campagne in de Portugeestalige landen - Angola, Brazilië, Kaapverdië, Guinee-Bissau, Mozambique, Portugal, Sao Tome en Príncipe en Oost-Timor. Portugal kan daarbij veel leren van Brazilië, zegt de experte, want Brazilië is één van de weinig landen in de wereld waar de strijd tegen aids een succes genoemd kan worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift