Aidsmedicatie blijft een voorrecht in Burkina Faso

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso is het aantal aidspatiënten met toegang tot antiretrovirale geneesmiddelen in drie jaar verdrievoudigd. Toch zullen tegen 2008 nog altijd maar één op zeven van de mensen die aidsremmers nodig hebben die ook kunnen krijgen. Er gaan dan ook stemmen op om de behandeling gratis te maken.
Het aantal zieken met toegang tot aidsremmers steeg volgens het ministerie van Volksgezondheid van 2200 in 2002 tot 4220 in 2004 en 6666 eind in september 2005. “In 2006 worden 7000 mensen met antiretrovirale geneesmiddelen behandeld”, zegt Gaston Ouédraogo van het ministerie, “Het aantal begunstigden is verdrievoudigd”. Volgens de plannen moeten tegen 2008 15000 patiënten toegang hebben tot de geneesmiddelen.

De stijging is onder meer een gevolg van de dalende kostprijs van de behandeling. Die ging van 440 euro naar 132 euro in 2001, naar 71 euro in 2002 en uiteindelijk naar 10,5 in 2004. Een groot deel van de kosten wordt door de staat betaald, die daarvoor geld krijgt van de bilaterale donoren, de Wereldbank en het Globaal Fonds voor de Strijd tegen Malaria, Aids en Tuberculose.

Volgens het strategisch plan moeten tegen 2010 zo goed als iedereen van de 100.000 mensen die bij de behandeling gebaat zouden zijn die ook moeten krijgen. Intussen blijven wel mensen sterven, en de trage vooruitgang zorgt voor frustraties. 200 organisaties verenigd in het Netwerk voor Toegang tot Essentiële Geneesmiddelen laten sinds 2004 een petitie rondgaan waarin ze het parlement vragen de behandeling gratis te maken.

“Met al het geld dat Burkina Faso ontvang moet het de aidsremmers gratis kunnen maken. Het is een kwestie van politieke wil. Wat doen ze eigenlijk met dat geld ?”, vraagt Séraphin Ouédraogo zich af, die drager is van het virus. Lerares Sophie Koné denkt er net zo over: “Ik ben seropositief en weduwe. Ze hadden me verzekerd dat elke patiënt recht heeft op een behandeling. De realiteit op het terrein is anders”.

Kinderen zijn een prioriteit voor het ministerie van gezondheid. Met een juiste behandeling kan de besmettingsratio van een zwangere seropositieve moeder op haar kind tot 1,4 procent worden gereduceerd. In de hoofdstad Ouagadougou ging in oktober ook het biomoleculair onderzoekscentrum Pietro Annigoni (CERBA) open. Het centrum doet onderzoek naar resistenties tegen aidsremmende geneesmiddelen en naar manieren om seropositieve kinderen beter te voeden met behulp van spiruline, een microscopisch kleine alg die rijk is aan plantaardige proteïnen. IPS MDG6 (MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.