Aidsrisico almaar hoger voor vrouwelijke migranten

Vrouwelijke migranten worden een steeds belangrijkere risicogroep voor besmetting met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Dat geldt voor veel Europese landen, maar in het bijzonder voor Frankrijk. Een derde van alle nieuwe HIV-infecties in Frankrijk treft migranten uit zwart Afrika en in die groep zitten twee keer meer vrouwen dan mannen.
Het Frans Instituut voor Gezondheidsbewaking (InVS) telde het voorbije jaar 6.700 nieuwe besmettingen met HIV in Frankrijk. Vrouwen maken 57 procent uit van die nieuwe gevallen en daarvan komt 48 procent uit Afrika bezuiden de Sahara.

België telde volgens de Federale overheidsdienst vorig jaar 1072 nieuwe besmettingen. Zowat 60 procent van de slachtoffers bestond uit niet-Belgen. Vrouwen zijn al duidelijk in de meerderheid onder de niet-Belgische seropositieven die de laatste drie jaar werden besmet (802 tegen 670) en de tendens is stijgend.

Het Robert Koch-Instituut (RKI) in Berlijn zegt “dat de meeste nieuwe gevallen (van hiv-besmetting) in West-Europa nu veroorzaakt worden door heteroseksuele contacten onder migranten uit zwart Afrika.”

De Duitse en de Franse instelling waarschuwen dat het aantal HIV-infecties weer toeneemt in West-Europa sinds 2004. Naast migranten worden ook weer steeds meer homo- en biseksuele mannen getroffen. In België is er al sinds 1997 sprake van een lichte stijging van het aantal besmettingen. IPS MDG6 (PD/MC)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift