Akkoord baant weg voor de echte onderhandelingen

De leden van de Wereldhandelsorganisatie zijn het zondag eens geworden over een “wegenkaart” of “speelveld” voor de harde onderhandelingen over cijfers en deadlines. De compromistekst is minder belangrijk om zijn inhoud dan als teken van de wil om de multilaterale handelsgesprekken voort te zetten. In ruil voor de afschaffing van de exportsubsidies van rijke landen hebben de ontwikkelingslanden beloofd hun markten te openen voor industriegoederen en de handel in diensten te liberaliseren.

De tekst is bewust vaag gehouden om niemand voor het hoofd te stoten. De reacties waren dan ook overwegend positief. “De resultaten zijn goed voor de Europese Unie, goed voor ontwikkelingslanden en goed voor de anderen”, zo verklaarde de Europese handelscommissaris Pascal Lamy na afloop van vijf dagen van onderhandelingen de klok rond. WHO-directeur-generaal Supachai Pantichpadki had het over een “historisch” akkoord.

Tegelijk zijn de onderhandelaars zich ervan bewust dat de hardste noten nog moeten worden gekraakt. “Dit is een wegenkaart voor de toekomst”, zei de Amerikaanse handelsminister Robert Zoellick, “Later bepalen we de snelheidslimiten en hoe ver en hoe snel we de handelsbarrières willen afbouwen”.

De Argentijnse handelsminister Martin Redrade bediende zich van een gelijkaardige vergelijking. “Het veld is nu afgebakend, nu moeten we het spel spelen. Alleen lopen de lijnen nu in het voordeel van de ontwikkelingslanden, voor het eerst in vijftig jaar”.

Het akkoord van 1 augustus concentreert zich op liberaliseringen in de landbouw, voor industriegoederen en in de dienstensector. Ook een vereenvoudiging van de douaneformaliteiten staat op de agenda. De WHO-leden spraken af de deadline voor de Doha-onderhandelingronde, die vooral ontwikkelingslanden ten goede moet komen, te verlengen tot een ministerconferentie eind 2005 in Hong-Kong. Waarnemers gaan ervan uit dat de gesprekken nog een paar jaar langer kunnen duren.

De EU en de VS verplichten zich in de tekst ertoe hun concurrentievervalsende subsidies te elimineren en landbouwsubsidies en importarieven te verlagen. Ngo’s als Oxfam en Friends of the Earth beklagen dat er voor de engagementen geen harde data zijn afgesproken. Hetzelfde geldt evenwel voor de belofte van de ontwikkelingslanden om hun markten te openen voor industriegoederen en dienstverleners uit de rijke landen.

De armste ontwikkelingslanden, verenigd in de G90, kregen de toezegging dat de afschaffing van katoensubsidies in de VS een “ambitieuze, versnelde en specifieke” behandeling krijgt binnen de landbouwonderhandelingen. Bij de vereenvoudiging van de douaneprocedures moeten ze geen toegevingen doen die ze niet kunnen betalen.

Gustavo Capdevila

Xml=7

Ref: wd if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.