“Akkoord met Congo kadert in Belgisch electoraal opbod” (ngo’s)

De Vlaamse ontwikkelingsorganisaties verwijten de Belgische Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker electorale profileringsdrang. De Decker ondertekent deze week in Kinshasa een akkoord met de Congolese regering over ontwikkelingshulp ter waarde van 109 miljoen euro per jaar. Volgens de woordvoerder van De Decker zijn het de Congolese autoriteiten zelf die hebben aangedrongen op de overeenkomst.
De Decker is deze week in Kinshasa voor gesprekken met de Congolese president Joseph Kabila en premier Antoine Gizenga. Op een zogenaamde Gemengde Congolees-Belgische Commissie, de eerste sinds het uitvallen van de officiële ontwikkelingssamenwerking in 1990, gaat België zich ertoe engageren van 2007 tot en met 2010 jaarlijks minstens 109 miljoen euro hulp aan Congo te geven. Dat bedrag maakt ongeveer een tiende uit van wat de Belgische Directie-generaal voor Ontwikkelingssamenwerking jaarlijks kan besteden.
De Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 klaagt in een persbericht de ondragelijke lichtheid van het akkoord aan. Volgens Kris Berwouts van 11.11.11. ontbreken in het akkoord de technische dossiers die aangeven waaraan het geld precies besteed moet worden en onder welke voorwaarden. “De Congolese regering, die nog maar net is samengesteld, heeft niet de kans gekregen voldoende bij te dragen tot de inhoud van het akkoord”, zegt Berwouts.
Woordvoerder Eric Silance van het kabinet Ontwikkelingssamenwerking vindt die kritiek ongegrond. “Het akkoord is gebaseerd op het programma van de regering Gizenga, dat aansluit bij de doelstellingen van het Strategisch Plan voor Armoedebestrijding”, reageert Silance vanuit Kinshasa. Dat Strategisch Plan is een alomvattend programma dat een land moet voorleggen om in aanmerking te komen voor hulp vanwege de Wereldbank en het IMF.
“Het nieuwe Congolese regeringsakkoord is nauwelijks 37 pagina’s dik en bevat vooral algemene doelstellingen”, zegt Marc Herman van Broederlijk Delen. “Als je zo’n verregaand contract afsluit, wil je toch precies weten waar het geld naartoe gaat en onder welke voorwaarden ?” Voor Herman was het zeker geen luxe geweest om de nieuwe Congolese regering nog zes maanden te tijd te geven om met eigen voorstellen te komen.
Volgens woordvoerder Silance wordt het akkoord al sinds de zomer van 2006 met de Congolese autoriteiten voorbereid en komt de Gemengde Commissie samen op vraag van de Congolese regering zelf. “De Congolezen willen vooruitgang kunnen maken in de heropbouw van hun land. De regering wil bovendien tegemoetkomen aan de hooggespannen verwachtingen van de bevolking. Een akkoord met een belangrijke donor als België is een belangrijk signaal en vergemakkelijkt de onderhandelingen met andere internationale geldschieters”, zegt Silance.
Voor de Vlaamse ngo’s komt de overeenkomst er vooral voor Belgisch intern gebruik in de aanloop naar de verkiezingen: “De Decker wil scoren op Congo en hij is niet de enige”, zegt Berwouts van 11.11.11. “Kijk maar naar Flahaut met zijn eredoctoraat voor Kabila en de profileringsdrang van de politieke partijen in het debat over de vraag of de koning al dan niet naar Congo zou gaan. Dit akkoord is een mooie lege doos met een strik rond”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.