Akkoord rond verbod op clustermunitie

Meer dan 100 landen zijn het in Dublin eens geraakt over een verdrag tegen het gebruik van clustermunitie. De 109 landen keuren het verdrag morgen (vrijdag) formeel goed, in december volgt de ondertekening ervan in Oslo.
  • IPS/John Rodsted Clusterbommen in Bagram, Afghanistan IPS/John Rodsted
Het nieuwe verdrag zal het gebruik van clustermunitie verbieden, de vernietiging ervan organiseren en de slachtoffers van clustermunitie helpen.
Op de laatste knip werd nog een artikel toegevoegd over de ‘Relaties met landen die geen deel uitmaken van dit verdrag’, wat tot grote druk leidde van de Verenigde Staten. De VS produceren op grote schaal clustermunitie.
Door het artikel kunnen staten, die het verdrag ondertekenden, toch nog samenwerken met ondermeer de Verenigde Staten om clustermunitie op te slaan, te vervoeren en te gebruiken.
Handicap International zegt de ondertekenaars van het verdrag, die militaire samenwerkingen afsluiten met landen die het verdrag niet ondertekenden, nauwgezet te zullen opvolgen. ‘De civiele maatschappij zal in de gaten houden hoe de staten dit artikel zullen implementeren. Dit verdrag vormt de nieuwe internationale norm rond het verbod op clustermunitie, en de civiele maatschappij is erg begaan met de naleving ervan’, aldus Stan Brabant van Handicap International.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.