Akkoord tussen moslimrebellen en Thaise machthebbers

De rebellen in de zuidelijke provincies van Thailand hebben vandaag (11 oktober) beloofd hun eis voor onafhankelijkheid te laten varen. De machthebbers in Thailand gaan akkoord. Dat meldt The Nation.
De rebellen in de zuidelijke provincies van Thailand vragen in ruil amnestie, betere economische ontwikkeling en de toelating om hun oorspronkelijke taal Yawi, een Maleisisch dialect, op scholen te gebruiken.
De nieuwe Thaise regering – die na een staatsgreep aan de macht kwam en premier Thaksin afzette - wilde van haar kant een onmiddellijk staakt-het-vuren en een wapeninzameling bij alle militanten.

Zowel de Thaise regering als de moslimrebellen gaan akkoord. Maar de regering heeft nog geen commentaar gegeven.

Het akkoord zou tot stand gekomen zijn in samenwerking met de Joint Peace and Development Plan voor Zuid-Thailand. Er liepen al maanden besprekingen. De voormalige eerste minister van Maleisië, Mahathir Mohamad, begeleidde de gesprekken.

Het gewelddadige conflict tussen de boeddhistische staat en de grotendeels islamitische provincies Narathiwat, Yala en Pattani gaat terug tot de jaren zestig en is gegroeid uit de onvrede van de moslims over hun behandeling als minderheid in Thailand. Islamitische separatisten voeren sindsdien geregeld aanslagen uit tegen overheidsinstellingen.

Onder het beleid van de afgezette eerste minister Thaksin Shinawatra flakkerde het geweld in het zuiden van Thailand verder op. Shinawatra pakte het geweld hardhandig aan. Meer dan 1700 mensen kwamen om het leven sinds januari 2004. Thaksin vaardigde ook de krijgswet uit in het zuiden van het land.

Maleisië

De vredesbesprekingen tussen de Thaise autoriteiten en de separatisten werden bemoeilijkt door een conflict binnen Maleisië. De gesprekken die Mahathir Mohamad met de Thaise overheid en de moslimrebellen voerde leidde tot onenigheid binnen de Maleisische regering.

De vice-premier van Maleisië, Najib Razak, verklaarde dat zijn regering niet deelgenomen heeft aan de vredesbesprekingen en dat ook niet zal doen, schrijft The Nation. Thaise ambtenaren wijzen er echter op dat Maleisië op de hoogte was van de besprekingen. De regering van Maleisië zou Mahathir toegestaan hebben een leidende rol te spelen bij de bemiddeling, waardoor de minister van Defensie, Thamarak Isarangura, zich buitenspel gezet voelde. Daarop gaf de eerste minister aan Chidchai Vanasaditya, een naaste vriend, de opdracht verder te bemiddelen.

De nieuwe regering in Thailand liet eerder deze week al weten een oplossing te zoeken voor de conflicten rond de islamitische minderheid in het zuiden van het land. Dat had de leider van de recente staatsgreep, generaal Sondhi Boonyaratklin, aangekondigd. Generaal Sonthi, zelf een moslim, kreeg het voordeel van de twijfel. Pak Abu, een leider van de Pattani United Liberation Organization-Bersatu, zegt in de Asia Times dat hij de vredesgesprekken toejuicht. “We verkiezen gesprekken met de Thaise overheid boven gesprekken met de militairen, maar we zien het toch als iets positiefs. We hopen dat ze eerlijk zullen zijn over het vinden van een oplossing.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.