Al 29 Salvadoraanse buschauffeurs vermoord dit jaar

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn al 29 chauffeurs van het openbaar vervoer vermoord in El Salvador. Sinds 2006, toen de aanvallen tegen de sector fors begonnen toe te nemen, zijn al 625 chauffeurs vermoord.

  • Reuters Politieagenten inspecteren een door bendeleden in brand gestoken bus in Mejicanos, een voorstad van San Salvador Reuters

De vijftienduizend chauffeurs van het openbaar vervoer in El Salvador zijn vaak doelwit van overvallen en afpersing door de twee grootste bendes van het land, MS 13 en Barrio 18. Die zijn de laatste jaren tot echte misdaadorganisaties uitgegroeid, met huurmoordenaars en drugskoeriers.

“Ik heb plaatsen gezien waar collega’s gedood zijn, soms voor maar 1 dollar, omdat ze het ongeluk hadden dat ze op dat moment geen geld bij zich hadden”, zegt José Nuila, buschauffeur in de hoofdstad.

Afpersing is voor de bendes de meest rendabele manier om geld binnen te krijgen. Volgens berekeningen van de sector hebben de chauffeurs in 2009 alleen al 18 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) betaald.

Viceminister van Transport Nelson García zegt dat men aan plannen werkt om het openbaar vervoer te moderniseren en de passagiers niet langer met contant geld te laten betalen.

El Salvador, Honduras en Guatemala

El Salvador heeft net zoals Honduras en Guatemala af te rekenen met het zwaar bendegeweld. De bendes doken op in de jaren tachtig, in een context van extreme armoede, en onder impuls van honderden jongeren die uit de Verenigde Staten waren gezet en daar dit soort bendegeweld hadden gezien. In El Salvador maken naar schatting veertigduizend jongeren deel uit van deze groepen.

Volgens het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) is Centraal-Amerika de gevaarlijkste regio ter wereld als gevolg van het hoge aantal moorden, vooral in Honduras, Guatemala en El Salvador. El Salvador telt 52 moorden per honderdduizend inwoners.

Ruim een derde van de 5,7 miljoen Salvadoranen leeft in armoede, bijna een op vijf armen is vijftien tot negentien jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift