Al 700 doden na aardbeving in Chili

Na de zware aardbeving in Chili van 8.8 op de schaal van Richter zijn minstens 700 mensen om het leven gekomen. Zo’n anderhalf miljoen huizen zouden vernield zijn.
  • MO* Het epicentrum van de aardbeving lag ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago. MO*
Het epicentrum van de beving lag honderd kilometer ten noorden van Concepcion, de tweede grootste stad van het land. Op veel plaatsen is de elektriciteit uitgevallen en zijn wegen en bruggen beschadigd. Sinds de aardbeving zijn er nog verschillende krachtige naschokken geweest.
Na de aardbeving ontstond ook een tsunami, de vloedgolven bereikten ondermeer de 667 kilometer voor de kust van Chili gelegen Juan Fernandez-eilanden, waar verschillende doden vielen. Op Global Voices Online worden verschillende bloggers en Twitteraccounts geciteerd die signaleren dat de eilanden veel te laat gewaarschuwd werden voor een tsunami. Het Nationaal Agentschap voor Noodtoestanden en de Chileense marine wijzen elkaar met de vinger.

Wijnboeren


In de zwaarst getroffen regio’s wonen veel producenten, zoals wijnboeren en honingproducenten, van Oxfam Wereldwinkels. Leo Ghysels van Oxfam Wereldwinkels zei gisteren in het VRT-programma De Zevende Dag ongerust te zijn over de wijnboeren in Cauquenes. ‘Aan de wijngaarden zal de schade wellicht meevallen, maar de wijnmakerijen kunnen grote schade lijden.’
‘De vergelijking met de aardbeving van vorige maand in Haïti loopt erg mank. In Chili zijn de huizen over het algemeen beter bestand tegen aardbevingen’, zegt Ghysels nog. ‘De slechtste gebouwen zijn die die gemaakt zijn in lemen stenen.’

Hulpverlening


Artsen Zonder Grenzen heeft meteen een team (een arts, verpleegkundige en logistieke medewerkers) naar de getroffen gebieden in Chili gestuurd. Ze zullen nagaan wat de behoeften zijn van de bevolking na de zware aardbeving: ‘Volgens de eerste berichten zijn de kustgebieden, ver van de steden, het zwaarst getroffen en het moeilijkst te bereiken’, meldt AZG.
Ook de Belgische hulporganisatie Humedica stuurt een medisch team ter plaatse. Enkele ziekenhuizen moesten geëvacueerd worden doordat de elektriciteit is uitgevallen. Er is een tekort aan de meest essentiële medische hulp.
Zoekmachine Google heeft een Person Finder gelanceerd waarmee vermiste personen in Chili kunnen opgespoord worden.

Mijnbouw


Als gevolg van de aardbeving heeft de koperprijs vanochtend zijn grootste stijging in elf maanden gekend. Chili is een van de belangrijkste koperproducenten ter wereld. Zo huisvest Chili de grootste koperproducent ter wereld, het Chileense staatsbedrijf voor koperontginning Codelco, waar geregeld sociale conflicten uitbreken.
Aardbevingen in Chili komen regelmatig voor. Het land ligt op de grens van twee tektonische platen, de Nazca plaat en de Zuid-Amerikaanse plaat, die tegen elkaar botsen. In 1960 vond in Chili de zwaarste aardbeving plaats die ooit is waargenomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.