Al Jazeera wil op Amerikaanse tv

De Arabische nieuwszender Al Jazeera wordt mogelijk toch op de Amerikaanse tv getoond. De zender voert gesprekken met Comcast, een Amerikaanse kabelaanbieder.

Het Engelstalige kanaal van Al Jazeera is al in grote delen van de wereld te zien, maar de meeste Amerikaanse televisiekijkers kunnen het tot nog toe enkel via het internet bekijken.

Daar komt mogelijk verandering in, want volgens het Philadelphia Business Journal hadden kaderleden van de zender gisteren (dinsdag) een ontmoeting met de kabelaanbieder Comcast.

Een dag eerder nog had Al Jazeera aangekondigd dat het dertienduizend e-mails zou afleveren bij Comcast, waarin gevraagd wordt om de Engelstalige programma’s uit te zenden. Via de website van Al Jazeera zijn volgens de zender in totaal 38.000 van dergelijke e-mails verzonden aan verschillende Amerikaanse kabelaanbieders.

Censuur

Enkele maanden geleden deed de hoofdredacteur van Al Jazeera, Wadah Khanfar, zijn beklag in het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. “We zijn het gewend met overheden om te gaan die informatie willen monopoliseren in de Arabische wereld”, schreef hij in een column. “Maar ik vraag met op dit moment af of hetzelfde met ons gebeurt in de VS. Ook daar zijn we bijna volledig buitengesloten.”

Al Jazeera werd nooit expliciet verboden of gecensureerd in de VS, maar om onduidelijke reden kwam de zender er nooit op antenne. Khanfar vermoedt dat de kritische berichtgeving van de zender, onder meer tijdens de oorlog in Irak, een doorn in het oog was van de regering-Bush. Daardoor werd de zender gedemoniseerd in de VS. “Vanaf het begin dat het Engelstalige kanaal wilde uitzenden in de VS, bleken bij elke bocht versperringen op te duiken”, schrijft hij.

Commercieel niet interessant

“Wat ons toen verbaasde, net als vandaag, is dat Amerikaanse operatoren er op blijven hameren dat Amerikanen niet geïnteresseerd zijn”, schreef Wadah. “Vanuit commercieel standpunt, kregen we te horen, was Al Jazeera de kostbare bandbreedte niet waard.”

Maar door de golf van volksprotesten in landen als Tunesië, Egypte en Libië staat de Arabische wereld staat al weken centraal in het wereldnieuws. En precies in die landen heeft de zender een uitgebreid netwerk van correspondenten en veel ervaring.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.