Al meer dan 800 kandidaten voor presidentsverkiezingen Egypte

Al meer dan achthonderd Egyptenaren zijn kandidaat om de afgezette president Moebarak op te volgen. Analisten vermoeden dat de echte strijd zich tussen een handvol opvallende kandidaten zal afspelen.

“Het is nog te vroeg om te voorspellen wie (eind mei) als winnaar uit de bus zal komen”, verklaart Seif Abdel-Fattah, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Cairo. “We kennen pas het definitieve aantal kandidaten na het verstrijken van de registratieperiode, en de favorieten zullen zeker nog wisselen in de komende twee maanden.”

Volgens de Egyptische Kiescommissie mogen de kandidaten van 30 april tot 21 mei campagne voeren. De stembusgang vindt dan plaats op 23 en 24 mei. Als geen enkele kandidaat een absolute meerderheid behaalt, komt er op 16 en 17 juni een tweede ronde. De uitslag wordt bekendgemaakt op 21 juni. De Opperste Militaire Raad die momenteel Egypte bestuurt, heeft beloofd om dan onmiddellijk de uitvoerende macht over te dragen aan de nieuwe president.

ElBaradei

Wie zich kandidaat wil stellen, moet de steun hebben van een gevestigde politieke partij, van dertig parlementsleden of 30.000 handtekeningen van sympathisanten kunnen voorleggen.

Twee politieke zwaargewichten zijn al afgevallen. Ayman Nour, hoofd van de partij Ghad al-Thawra en tweede bij de presidentsverkiezingen in 2005, mag niet deelnemen wegens een eerdere veroordeling voor verkiezingsfraude. In januari gaf ook Mohamed ElBaradei, het gewezen hoofd van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), verstek omdat hij vreesde dat de verkiezingen niet transparant zullen verlopen.

Door het uitvallen van ElBaradei verliest het liberale kamp een topfavoriet, denkt Abdel-Fattah. “ElBaradei was de grootste hoop voor de liberalen.”

Moslimbroederschap

Het islamistische kamp is verdeeld over drie grote kandidaten. De bekendste is Abdel Moneim Aboul-Fotouh, een voormalige leider van de Moslimbroederschap. Volgens Abdel-Fattah is hij ook de populairste van de drie.

“Aboul-Fotouh is een gematigde islamist die nog krediet heeft omdat hij de corruptie van het Moebarak-regime bestreed. Als hij de krachten bundelt met een goede seculiere kandidaat – de ene als president en de andere als vicepresident – heeft Aboul-Fotouh een goede kans om de verkiezingen te winnen.”

De Broederschap noch de salafisten hebben zich als grootste islamistische bewegingen (samen goed voor 70 procent van de parlementszetels) al achter een bepaalde kandidaat geschaard. Ze zullen dat pas doen na de registratieperiode.

Bij de veeleer seculiere kandidaten loopt Amr Moussa, de gewezen secretaris-generaal van de Arabische Liga (2001-2011), voorop. Hij was minister van Buitenlandse Zaken onder Moebarak tussen 1991 en 2001. Waarnemers denken dat hij voor Moebarak te populair werd wegens zijn openlijke kritiek op het Israëlische geweld tegen de Palestijnen en daarom naar de Arabische Liga moest verkassen.

Moussa belooft een vijfjarenplan voor het eerste deel van de Egyptische politieke en economische hervorming. “Ik zal mij inspannen om Egyptes historische rol als regionale leider te herstellen, de corruptie te bestrijden en sociale rechtvaardigheid te garanderen. Dat allemaal is mogelijk in minder dan tien jaar.”

Militaire kandidaten

Er zijn ook nog twee kandidaten die de steun genieten van de regerende Militaire Raad. De eerste, Hossam Khairallah, stond van 2000 tot 2005 aan het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst maar ontkent dat hij de kandidaat is van het leger. “Ik ben gewoon een burger met een plan voor de wederopstanding van Egypte.”

De tweede, Mansour Hasan, heeft lang ontkend dat hij zou opkomen bij de verkiezingen en stelde zich pas op de valreep kandidaat. Hij bekleedde tal van sleutelposities onder wijlen president Anwar Sadat. Hasan zou de favoriete kandidaat zijn voor zowel de Moslimbroederschap als de regerende Militaire Raad.  

Abdel-Fatteh vermoedt een laatste poging van het leger om iemand voor te stellen die zijn steun geniet en weet hoe hij met de legertop moet omgaan. Hasan is momenteel voorzitter van de adviesraad van de Opperste Militaire Raad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.