Al-Nusra: Strijders tot de dood

De VS en Australië beschouwen hen als terroristen. Voor buitenlandse jihadisten zijn de strijders van Jabhat al-Nusra helden. Oost-Syrische steden, in handen van de rebellen, willen hen weg en in Aleppo doen stedelingen een beroep op hen om noodhulp te regelen. Wie zijn die “strijders tot de dood” en hoe groot is hun aanhang? Thomas Pierret, docent moderne islam aan de universiteit van Edinburgh, wikt en weegt.

  • IMES Thomas Pierret. IMES

Hoe invloedrijk is al-Nusra?

Thomas Pierret: Al-Nusra wint aan invloed, maar je moet dat in het juiste daglicht zien. De groep is heel zichtbaar, omwille van de overdreven media-aandacht die ze krijgen en omdat ze constant in de vuurlinie aanwezig zijn.

Ze versloegen het regime in Noord-Syrië en blijven radicaal trouw aan hun doel: vechten tot de dood in naam van de islam. Ze maken zich niet schuldig aan criminaliteit tegenover de Syrische burgers. Die factoren hebben hun populariteit vergroot.

Maar met iets meer dan duizend strijders blijft al-Nusra een kleine groep in vergelijking met de rest van de gewapende Syrische oppositie. In sommige regio’s is haar invloed zeer beperkt, zoals tussen Damascus en de Jordaanse grens.

Hoeveel aanhang heeft al-Nusra bij de Syriërs zelf?

Thomas Pierret: Oorspronkelijk zagen de Syrische opposanten hen als een arm van Al Qaeda of als een mogelijke uitvinding van het regime. Ze hoedden zich ervoor dat het Westen hen zou linken met terrorisme.

Nu geven de Syriërs geen moer meer om wat het Westen, dat hen in de steek liet, denkt. Het discours van al-Nusra is meer mainstream geworden. Logisch, je kan niet verwachten van een bevolking die overgeleverd is aan een gruwelijke oorlog van deze omvang dat ze niet radicaliseert. Nu sluiten ook Syrische strijders zich aan bij al-Nusra.

Of de Syriërs hen nog even sympathiek zullen vinden in de toekomst, is echter moeilijk te zeggen. Uiteraard willen de Syriërs dat deze oorlog stopt, dat de wonden worden gelikt.

Zou al-Nusra tot de “talibanisering” van Syrië kunnen leiden?

Thomas Pierret: Het doel van al-Nusra is niet de machtsovername van een bepaalde regio, maar de gewapende strijd. Het eindpunt daarvan is, anders dan bij andere milities, niet de val van het regime. Ze verkondigen dat ze pas zullen stoppen als er een islamitische staat is.

Het discours van al-Nusra is meer mainstream geworden. Logisch, je kan niet verwachten van een bevolking die overgeleverd is aan een gruwelijke oorlog van deze omvang dat ze niet radicaliseert. Nu sluiten ook Syrische strijders zich aan bij al-Nusra.
Mogelijks inspireert het talibanmodel hen wel: een groep die actief is in een ingestorte staat, waarbij de heropbouw van de staat grotendeels is gebaseerd op radicale islamitische baten. Al-Nusra tracht in de rebellengebieden een eigen justitieel apparaat op te zetten, naast dat van het oppositiebestuur. Dat neigt naar een aparte staatsvorming en is een probleem.

Maar het grote verschil tussen de Taliban en al-Nusra is dat de Taliban met niemand rekening moeten houden. Al-Nusra moet het veld delen, als minderheid.

Werken ze nu wel of niet samen met het Vrije Syrische Leger?

Thomas Pierret: Al-Nusra zegt heel duidelijk dat ze geen deel uitmaakt van het Vrije Syrische Leger. Toch is er samenwerking. De overname van de helihaven van Taftanaz in januari is een voorbeeld van een gezamenlijke operatie van het Vrije Syrische Leger, al-Nusra en de Dawoud-brigade.

Wordt al-Nusra gesteund door buitenlandse staten?

Thomas Pierret: Ik vermoed dat de groep vooral steun krijgt van private geldschieters, via jihadi-netwerken in Irak en Tsjetsjenië. Het zou me verbazen dat de Saoedische en de Qatarese staat hen steunen, want voor beide betekent deze groep een gevaar.

Het Saoedische koningshuis is geen hoeder van revolutionaire islamistische groepen. Riyad steunt veeleer de voormalige leden van de Syrische veiligheidsdiensten, want die zijn politiek te stroomlijnen. Ze verkiezen een top-down, conservatief militair regime boven revolutionaire ideeën die naar democratie en verkiezingen ruiken.

Wie wel een beetje met hen “meespeelt”, is Turkije, als mogelijke bondgenoot tegen de Koerden in Syrië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.