Al-Shabaab nu ook "live" te volgen op Twitter

Waarom zou u nog wachten op het journaal voor nieuws over aanslagen van extremistische organisaties? Al-Shabaab verklaarde via Twitter hun verantwoordelijkheid voor de gijzeling in een winkelcentrum in Nairobi op zaterdag 21 september 2013. In een tijdperk waar heel de wereld in de ban is van sociale media zijn steeds meer terreurgroepen live te “volgen” via Twitter.

Dat Al-Shabaab, een islamitische terroristische organisatie uit Somalië, achter de vreselijke aanslag in Nairobi zat is op zich niet zo verrassend. Wat wel opvalt is de Tweet die de organisatie de wereld in stuurde om de aanslag op te eisen. Meer nog: de gijzeling was zelfs heel de dag live te volgen via de Twitteraccount van de Islamistische beweging. Al-Shabaab was hier niet aan haar proefstuk toe. Begin dit jaar maakte de terreurgroep via Twitter de moord op een Franse gijzelaar bekend. Ook foto’s van slachtoffers en dreigementen tot doding van Keniaanse gijzelaars werden vroeger al door Al-Shabaab via sociale media de wereld ingestuurd.

Nieuw fenomeen

William McCants, Amerikaans onderzoeker bij CNA Strategic Studies en een van de zeldzame experten in zogenaamde “online Jihad”, ziet een belangrijk nieuw onderzoeksveld ontstaan rond extremisme en terrorisme in sociale media. Moslimextremisten gebruiken sinds 9/11 internetfora om hun ideologie wereldwijd te verspreiden. Recent is ook de overstap gemaakt naar sociale mediaplatformen als Twitter, Facebook en Youtube. Al-Shabaab was op 7 december 2011 een van de eerste mondiale terreurorganisaties die men kon “volgen” op Twitter. Onder de account “HSM Press Office” profileert Al Shabaab zich als een vrijheidsbeweging tegen Westerse manipulatie, hegemonie en onderdrukking. De “enige oplossing” voor stabiliteit en sociale voorzieningen in het door geweld en oorlog geteisterde Somalië.

Strategisch gebruik van Twitter

Volgens McCants zou Al-Shabaab via “HSM Press Office” verschillende strategische doelen nastreven. In de eerste plaats kan men via Twitter efficiënt een wereldwijd publiek bereiken bij het verspreiden van extremistische ideologie. Daarnaast is het een organisatorisch hulpmiddel voor interne en externe communicatie en een ideale manier om meer coherentie binnen de beweging te krijgen. De zelfpresentatie van de terreurbeweging op Twitter toont aan hoe Al-Shabaab streeft naar religieuze en seculaire legitimiteit. Het sociaal platform functioneert op deze manier als een belangrijk propagandamiddel. Volgens McCants zou vooral de aanwezigheid van Britten en Amerikanen binnen de terroristische beweging een belangrijke oorzaak zijn van het actieve gebruik van sociale media.

Strijd tegen terrorisme ook in “online wereld”

Twitter voert net als andere sociale media een ware cyberoorlog tegen extremistische organisaties die hun platform misbruiken. Volgens de gebruikersvoorwaarden van Twitter is het verboden met geweld te dreigen via Tweets, iets waar “HSM Press Office” zich reeds meerdere malen schuldig aan maakte. Voor de derde maal is de Twitteraccount van Al-Shabaab – variërend onder de naam “@HSMPress” of “@HSMPress1” – door Twitter verwijderd.

Volgens de New York Times heeft ook de Taliban, een Islamistische terreurbeweging in Afghanistan en Pakistan, een Twitteraccount geopend. Mccain benadrukt dat het essentieel is het gebruik van sociale mediaplatformen door terreurbewegingen niet te negeren. In een tijdperk van globalisering kan sociale media een belangrijk wapen zijn voor extremistische bewegingen om hun ideologie en propaganda te verspreiden, bekendheid te verwerven en te groeien als organisatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift