Albanese gedetineerden zullen in toekomst straf uitzitten in thuisland

België en Albanië hebben een politiek akkoord bereikt over het overbrengen van gedetineerden naar gevangenissen in hun thuisland zonder voorafgaande toestemming van de gevangene. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in Tirana bekend na een onderhoud met de Albanese minister van Justitie. Zodra het politiek akkoord in een concrete tekst is gegoten, kunnen tientallen Albanese gedetineerden vanuit Belgische gevangenissen getransfereerd worden naar penitentiaire instellingen in het Balkanland.

Influx van gedetineerden


De transfer van Albanese gevangenen naar gevangenissein in hun thuisland is tot op heden enkel mogelijk na voorafgaande toestemming van de gedetineerde. Dat kan op basis van een instrument van de Raad van Europa.
Er bestaat ook een aanvullend Raad van Europa-protocol dat transfer zonder toestemming mogelijk maakt, maar dat is nog niet door Albanië goedgekeurd. Het land vreest dat de ratificatie van dat aanvullend protocol een grote influx van gedetineerden op gang zou brengen uit een aantal landen –waaronder Griekenland en Italië.
In het geval van België gaat het echter om een potentiële transfer van tientallen gedetineerden –geen honderden of duizenden zoals in het geval van andere landen. Dat, en het feit dat België en Albanië een goede samenwerking hebben op juridisch vlak, ligt mee aan de basis van het politieke akkoord dat donderdag in de Albanese hoofdstad Tirana is bereikt.

Marokko


België heeft in het verleden al een soortgelijk akkoord afgesloten met Marokko en wil er ook afsluiten met Congo en Thailand.
Vanaf wanneer de uitwisseling van gevangenen tussen Albanië en België zonder voorafgaande toestemming van de gedetineerde concreet van start zal gaan, is vooralsnog niet duidelijk. ‘De politieke opening is er, nu gaan we dat technisch invullen’, klinkt het in diplomatieke kringen. ‘Het is moeilijk om daar een datum op te plakken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.