Alcoholverbod stoort Dominicaans toerisme

Wie op vakantie gaat naar de Dominicaanse Republiek, zal het zonder alcohol moeten doen. De regering heeft een alcoholverbod ingesteld en ontplooit massaal blauw op straat.
Een maand na de massale ontplooiing van het leger en de politie maakt de Dominicaanse Republiek de balans op van de nieuwe strenge aanpak van de criminaliteit. “De gezamenlijke patrouilles over het hele land hebben een onmiddellijk, significante en positieve impact”, zegt president Leonel Fernández.

Maar de toeristische sector klaagt steen en been over het alcoholverbod. De regering-Fernandez heeft verordend dat de verkoop van geestesrijke dranken stilgelegd dient te worden vanaf middernacht in de week en vanaf twee uur in het weekend.

Het vier weken oude alcoholverbod is een gesel voor de toeristische sector. In een open brief aan de regering stelt de Nationale Vereniging van Hotels en Restaurants dat de verkoop is gedaald met 25 tot 40 procent. “Het toerisme is onze broodwinning en één van de trekpleisters van de Dominicaanse Republiek is onze hoogstaande culinaire verscheidenheid.”

De regering van het acht miljoen inwoners tellende eiland mikt dit jaar op vier miljoen toeristen, maar de horeca vraagt zich af of die doelstelling nog wel haalbaar is. “Het is niet fair om de schuld voor de stijgende misdaad op de bars en restaurants af te schuiven en hun honderdduizenden klanten af te schilderen als mogelijke criminelen”, stelt de Nationale Vereniging van Hotels en Restaurants.

Het alcoholverbod maakt deel uit van een strategie tegen de stijgende moord- en misdaadcijfers. Het aantal moorden is de laatste vier jaar verdubbeld van 1086 in 2001 tot 2382 in 2005 op een bevolking van acht miljoen. Het sterftecijfer door toedoen van geweld is gestegen van 14 procent in 1999 naar 26 procent.

In een poging om de uit de pan swingende criminaliteitscijfers te bedwingen, stuurde de regering eind juli 15.000 agenten en soldaten de straat op. Er loopt nu vijf keer meer blauw op straat in de grote Dominicaanse steden. En dat zullen de inwoners geweten hebben. Politie en leger hebben nu de handen in elkaar geslagen in de strijd tegen de misdaad. En dat is meteen zichtbaar in de straten, waar nu zwaar gewapende soldaten patrouilleren. Zo’n 30.000 auto’s werden intussen doorzocht op wapens en drugs en de ordediensten verrichten duizenden arrestaties.

Aan de universiteiten rijst verzet tegen de eenzijdig repressieve aanpak “We leven in een staat van beleg. Het lijkt wel oorlog. De mensen kunnen zelfs niet meer uitgaan”, zegt Elsa Lopez, de directeur van de faculteit Sociale Wetenschappen aan het Technologisch Instituut van Santa Domingo. “Ik denk niet dat we gediend zijn met een militarisering. De regering moet meer investeren in basisvoorzieningen.” De Dominicaanse Republiek investeert slechts 2 procent van zijn bruto binnenlands product in onderwijs en de werkloosheid ligt al vijf jaar boven de 16 procent.

President Leonel Fernández denkt er niet aan de maatregelen te versoepelen. “Mensenlevens komen op de eerste plaats in dit land en de maatregelen werken. We moeten ze niet versoepelen maar consolideren.” De misdaadstatistieken van de ordediensten tonen de laatste weken een duidelijke daling, stelt Fernández. (MM/JS)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift