Algemene staking in Peru “aangemoedigd door terroristen”

Vakbonden, boerenorganisaties en sociale bewegingen in Peru beginnen vandaag (woensdag) aan hun tweede stakingsdag tegen het economisch beleid van de regering van president Alan García. De regering waarschuwt de bevolking dat de stakingsoproep door terroristische groeperingen gesteund wordt om “haat en het geweld tussen de Peruanen” te zaaien.
Op de eerste dag van de staking, die 72 uren moet gaan duren, brachten de acties vooral in het centrum en het zuiden van het land mensen op de been. Vandaag en morgen plannen actievoerders ook in andere delen van het land stakingen, wegblokkades en betogingen.

Infiltratie


De Peruaanse regering zegt dat de staking van dinsdag een mislukking was. Ze had mensen die toch aan het werk gingen 20 soles (4,7 euro) beloofd als aanmoedigingspremie. Ze heeft de voorbije dagen ook een intense mediacampagne gevoerd tegen de initiatiefnemers. Daarin voerde de Peruaanse regering aan dat de actievoerders geïnfiltreerd zijn door “terroristen” en door aanhangers van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Die maakt geen geheim van zijn sympathie voor linkse bewegingen en rebellen. 
De regering van president García maakt een zware crisis door. Begin deze maand kwamen bij gewelddadige confrontaties tussen de politie en indianen in de Noord-Peruaanse provincie Bagua minstens 34 mensen om. De indianen protesteerden tegen twee wetten die hun zeggenschap over hun olierijke leefgebieden inperkten. Het parlement heeft die wetten intussen ingetrokken. 
Volgens een maandag gepubliceerde opiniepeiling steunt nog maar een kwart van de Peruanen het beleid van hun president, tegenover 36 procent voor het begin van de incidenten in Bagua. García zag zich gedwongen een voor 28 juli voorziene herschikking van zijn kabinet naar deze week te vervroegen.
De protestacties van dinsdag speelden zich vooral af in Puno, Ayacucho, Apurímac en Huancavelica, regio’s in het zuiden van het land waar García bij de presidentsverkiezingen van 2006 geen meerderheid behaalde.

Vrijhandelsverdrag


De staking is gericht tegen een pakket van privatiserings- en liberaliseringsmaatregelen dat de regering heeft goedgekeurd in het kader van het vrijhandelsverdrag dat Peru met de Verenigde Staten heeft gesloten. De actievoerders stellen dat verdrag in vraag, en ook het economisch model dat de Peruaanse regering volgt. Daarbij zouden de Peruaanse bodemschatten uitverkocht worden aan buitenlandse bedrijven.
De stakers vinden ook dat de overheid hun protest criminaliseert. De leider van de Aidesep, een front van indianen en kleine boeren dat het protest in Bagua droeg en dat ook nu betrokken is bij de staking, is naar Nicaragua gevlucht omdat de regering hem wilde laten vervolgen voor zijn aandeel in de opstand. Dinsdag vroegen twee andere indianenleiders asiel aan in de Nicaraguaanse ambassade nadat ze ook in staat van beschuldiging waren gesteld voor hun rol bij het geweld in Bagua.
Het Peruaanse ministerie van Defensie heeft het leger de toelating gegeven waar nodig de politie bij te staan om betogingen in de hand te houden en wegversperringen op te ruimen. Dinsdag hadden die versperringen het verkeer op belangrijke wegen tot stilstand gebracht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.