Algerijnse wetenschappers willen af van reisbeperking

Honderden Algerijnse wetenschappers en hoogleraren tekenden een petitie tegen een decreet van de regering waardoor ze vooraf toestemming moeten vragen voor congressen in het buitenland.
Honderden Algerijnse wetenschappers en hoogleraren tekenden een petitie tegen een decreet van de regering waardoor ze vooraf toestemming moeten vragen voor congressen in het buitenland.
De reisrestricties voor academici en onderzoekers kwamen er nadat Algerijnse wetenschappers deelgenomen hadden aan een conferentie in Marokko rond de Westelijke Sahara, een gevoelig thema in Algerije. Sindsdien moeten wetenschappers eerst toestemming vragen bij het ministerie, omdat anders de kans bestaat dat ze op de congressen tegen het Algerijnse staatsbelang argumenteren. De voorbije maanden kregen verschillende hoogleraren en wetenschappers al het verbod om naar buitenlandse congressen af te reizen.
“Dat is een ernstige inbreuk op de vrijheid van beweging en meningsuiting van academici en onderzoekers”, zegt Daho Djerbal, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Algiers-Bouzaréah. “We willen een duidelijke scheiding tussen wetenschap en politiek.” Djerbal is een van de 350 hoogleraren en onderzoekers die de petitie hebben getekend tegen de beperkingen.
Ook Amerikaanse en Europese academici roepen de Algerijnse overheid op om de beperkingen op te heffen. Wetenschappers op het World Congress for Middle Eastern Studies in Barcelona uitten hun bezwaren in een open brief naar de Algerijnse overheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.