Als China de wereld regeert

In zijn boek When China rules the World onderzoekt Jacques Martin wat de opkomst van China voor de wereld zal betekenen. Voor hem is China geen gewone staat, maar een beschaving die tevens een staat is.

Doordat de Chinese beschaving al zo lang bestaat, is uit een mozaïek van volkeren uiteindelijk een onovertroffen mensenmassa ontstaan die zich als één volk ziet. Een volk dat zich volgens Martin in de loop van al die eeuwen een beetje superieur is gaan voelen tegenover andere volkeren.

Hij verwerpt de westerse overtuiging dat modernisering synoniem is met verwestering. Zelfs in Japan heeft de modernisering de diepgewortelde Japanse kenmerken niet weggeveegd en dat zal nog minder het geval zijn in China. Een wereld met China als supermacht zal integendeel “siniseren”: we zullen meer Chinees eten, de Chinese geschiedenis en films kennen zoals we nu de Amerikaanse kennen.

Jacques verwacht ook dat China zijn aloude tribuutsysteem op wereldschaal zal reproduceren: andere landen zullen China eer betonen door te doen wat China wil, gewoon omdat het machtsverschil zo ontzettend groot is. Daarvoor zal China geen oorlog moeten voeren. Soms heb ik de indruk dat je dat nu al kan zien.

When China rules the World door Jacques Martin is uitgegeven door Penguin Group. ISBN 978 01 40276 04 6

Je kan dit boek met 2,5 euro korting bestellen bij boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Klik hier. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur