'Als Spanje tomaten exporteert, exporteert het water'

Jacqueline McGlade is directeur van het European Environment Agency (EEA) en marien biologe. Het EEA werkte mee aan de recente publicatie van de GEO5, de Global Environmental Outlook, een project van UNEP om de gezondheidstoestand van de planeet en de vooruitzichten voor de toekomst in kaart te brengen.

  • GF Jacqueline MCglade GF

Een van de lessen uit de GEO5: Europa zal anders moeten omgaan met zijn waterbeheer, ondanks de reeds bestaande reglementering.
Jacqueline McGlade: Overexploitatie en vervuiling zijn de twee grootste problemen voor Europa’s waterbeheer. Meer dan de helft van de watervoorraden is in slechte staat en dat heeft te maken met de landbouw, de chemicaliën die in het water terechtkomen, met overexploitatie van de bronnen, met verschuivingen in landgebruik en verstedelijking. En de toestand van het water is als een early warning-systeem van wat ons te wachten staat. Onze beschaving is gebaseerd op water.

Landbouw slokt wereldwijd 70 procent van de voorraden op. Kan dat beter?
Jacqueline McGlade: In Europa gaat een derde van het totale watergebruik naar de landbouw, in Zuid-Europa loopt dat op tot 80 procent. Wanneer Spanje tomaten exporteert, exporteert het water. De omschakeling van irrigatiekanalen naar druppelirrigatie heeft de efficiëntie in watergebruik verbeterd maar heeft het totale waterverbruik niet verminderd. In Spanje bijvoorbeeld werd al die winst in efficiëntie tenietgedaan door een verdrievoudiging van het areaal. Er kunnen gewassen gekozen worden die minder water behoeven, of er kan meer gebruik gemaakt worden van gezuiverd afvalwater. In Gran Canaria is 20 procent van het water gezuiverd afvalwater. Minder pesticiden en kunstmest leidt tot een betere waterkwaliteit, waardoor er minder energie nodig is om het water te zuiveren.

Wat kan beter, in het licht van die toenemende schaarste?
Jacqueline McGlade: Binnenkort verschijnt er een Blauwdruk voor het Europese Waterbeheer, die vooral focust op efficiënter watergebruik. Een juistere prijs voor water kan ook helpen. Het beleid en de markt moeten samenwerken om een prijs te bepalen die zowel de milieu- als de sociale kosten verrekent. Het voordeel van zo’n prijszetting is dat het innovatie zal stimuleren. Zo’n prijszetting moet gekoppeld worden aan bewustmakingscampagnes, economische instrumenten zoals heffingen, subsidies en quota’s, en maatregelen tegen het illegaal aftappen van water. Het beleid, maatregelen om de efficiëntie te stimuleren en gedragswijziging, die drie moeten samengaan.’

MO*lezing met Jacqueline McGlade en Joachim Spangenberg: Groene economie binnen de grenzen van onze planeet

Jacqueline McGlade is hoogleraar en directrice van het European Environment Agency (EEA) en vindt dat er veel meer rekening gehouden moet worden met de echte grenzen aan de groei. Een groene economie moet onder andere gebaseerd zijn op “groen boekhouden” of een doorgedreven boekhouding van het beslag op de ecosystemen en de natuurlijke rijkdommen, zegt ze. Joachim Spangenberg is onderzoeker aan het Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung UFZ in Halle en vice-directeur van het Sustainable Europe Research Institute in Keulen. Hij stelt vragen bij de toepasbaarheid van boekhoudkundige logica op het beschermen van ecosystemen en biodiversiteit.

10 oktober, 20 uur, in de Beursschouwburg in Brussel.

Meer informatie vind je in onze agenda

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.