American dream is in gevaar

De Verenigde Staten hinken inzake sociale promotiekansen, de essentie van de ‘American Dream’ ver achterop bij andere rijke landen. Ook binnen de VS zijn de verschillen tussen staten en bevolkingsgroepen erg groot. Dat blijkt uit een studie over de levenskwaliteit in de Amerikaanse staten door Oxfam.
De eerste “Meting van de Verenigde Staten: rapport van de menselijke ontwikkeling 2008-2009” is een statistische analyse van verschillende aspecten van het welzijn in de VS. De studie houdt rekening met sociale en politieke variabelen en gegevens over onder meer milieu, huisvesting en transport om een algemeen beeld te schetsen van de levenskwaliteit in de VS.
Het rapport komt tot de verrassende conclusie dat, hoewel de VS per inwoner meer uitgeven dan gelijk welk land, de Amerikaanse burgers minder lang leven dan in vrijwel alle westerse landen. Bovendien leven in de VS ook het grootste aantal kinderen in armoede van alle westerse landen.

Grote verschillen


De studie brengt inzake levensstandaard en levenskwaliteit grote binnenlandse verschillen aan het licht. “Sommige Amerikanen hinken dertig tot vijftig jaar achterop op hun medeburgers op het vlak van gezondheid, onderwijs en levensstandaard”, zegt auteur Sarah Bird-Sharps.
Zo blijkt het percentage volwassenen zonder diploma middelbare school in Texas amper het nationale gemiddelde in de jaren zeventig te halen. Inwoners van Connecticut in het noordoosten leven gemiddeld dertig jaar langer dan inwoners van Mississippi in het zuiden van het land. Maar de verschillen zijn niet enkel geografisch. Zwarte Amerikanen zijn veel slechter opgeleid dan bijvoorbeeld Amerikanen van Aziatische afkomst. De districten met de hoogste en de laatste score voor levenskwaliteit liggen beide in Californië.

Sociaal werkmiddel


Oxfam haalde het idee van een “Human Development Index” bij het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP), dat elk jaar een gelijkaardige index opstelt voor alle landen ter wereld. “De Amerikaanse index in uniek”, zegt Oxfam-baas Raymond Offenheiser. “Hij toont de factoren die kansen creëren of blokkeren. In de kuststaten langs de Golf van Mexico maakt de index duidelijk dat de bewoners kampen met slecht onderwijs, lage lonen en kortere levensduur. Het vormt daardoor een goed werkinstrument voor plaatselijke organisaties.”
“De gegevens in dit rapport kunnen gebruikt worden om het beleid bij te sturen en nieuwe kansen te creëren voor de volgende generaties Amerikaanse burgers”, beaamt Darren Walker van de Rockefeller Foundation. Zijn collega Steven Hilton van de Hilton Foundation – een nalatenschap van de bekende hotelmagnaat Conrad Hilton – wijst erop dat zijn grootvader een levend voorbeeld was van de American Dream, de geest van ondernemerschap en kansen. “Maar dit rapport maakt duidelijk dat die Amerikaanse Droom gevaar loopt,” zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.