Amerika frustreert internationale agenda over vrouwenrechten

Amerika zal tijdens de VN-top die deze week in New York wordt gehouden, proberen om internationale initiatieven op het gebied van vrouwenrechten af te zwakken. De Amerikaanse weerstand vloeit voort uit een brede campagne in eigen land om vrouwenrechten op het gebied van abortus en anticonceptie te beperken.

Washington heeft 750 amendementen ingediend bij het zogenoemde ‘outcome document’ van de VN-top die van 14 tot 16 september wordt gehouden. Tijdens de top staan onder meer terrorisme, armoedebestrijding en verbetering van de positie van vrouwen op de agenda.

Een van de wijzigingen die Amerika wil aanbrengen in het conceptdocument, betreft paragraaf 12. Daar staat: Wij herbevestigen dat gelijkheid tussen man en vrouw en het bevorderen en beschermen van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden voor iedereen essentieel is voor ontwikkeling, vrede en veiligheid. Amerika wil dat de aanvullende zin in het bijzonder voor vrouwen en kinderen, geschrapt wordt.

Het verbaast me niet dat Amerika het VN-document, dat in grote lijnen werd opgesteld tijdens de top in Cairo, probeert af te zwakken, zegt Lloyd Steffen, voorzitter van de afdeling religiestudies van Lehigh University in Pennsylvania. Hier blijkt hoe invloedrijk religie en de patriarchale ideeën over religie nog steeds zijn in de Amerikaanse politiek.

Tijdens de VN-top die in 1994 werd gehouden in Cairo, werd gesproken over een wereldwijde strategie ten aanzien van bevolkingskwesties. Zo’n strategie kon volgens de deelnemers alleen slagen, als er meer aandacht zou komen voor de noden van vrouwen, inclusief beleid om vrouwen meer zeggenschap te geven over kwesties als voortplanting en anticonceptie (reproductive rights). In Cairo werd de basis gelegd voor andere initiatieven op het gebied van gender, zoals de bepalingen daarover in de Millenniumdoelstellingen van de VN.

Dat de Amerikaanse regering zo gebrand is op het inperken van de vrouwenrechten, is volgens Steffen een gevolg van de ‘verplichting’ die president George W. Bush heeft aan christelijk rechts in Amerika, dat hem in november aan een tweede termijn hielp.

Het Amerikaanse Agency for International Development (USAID) stelde onlangs dat alle buitenlandse en Amerikaanse hulporganisaties die donaties ontvangen van USAID, verplicht een beleid moeten voeren waarin prostitutie en vrouwenhandel bestreden worden. Zo’n beleid zorgt alleen maar voor extra stigmatisering van de mensen die we proberen te helpen, zei Philip D. Harvey, voorzitter van hulpverleningsorganisatie DKT International, in een reactie. Het betekent dat we prostitutie moeten bestrijden en daarmee ondermijnen we de vertrouwensband die we nu hebben. Daardoor wordt het alleen maar moeilijker om ons aids-preventiewerk voort te zetten.

Volgens activisten is de weerstand van de regering tegen abortus, maar ook tegen sommige vormen van anticonceptie, doorgedrongen tot alle regeringsinstanties. Zo kwam het ministerie van Justitie recent met een nieuw, 130 pagina’s tellend protocol over de nazorg voor slachtoffers van verkrachting. Informatie over noodcontraceptie, zoals de morning-afterpil, en zwangerschapspreventie werd geschrapt. Het ministerie van Justitie ontving daarover klachten van meer dan 270 nationale en lokale groeperingen en overheidsinstanties.

Vorige maand stelde de Amerikaans Food and Drug Administration (FDA), naar verluidt onder druk van het Witte Huis, opnieuw een besluit uit over de vrije verkoop noodcontraceptie. De FDA ging daarmee in tegen een advies van zijn eigen wetenschappelijke adviespanel. Susan Wood, binnen de FDA verantwoordelijk voor vrouwenzaken, besloot daarop ontslag te nemen. Dit besluit zorgt ervoor dat vrouwen nog steeds beperkt toegang hebben tot een product dat ongewenste zwangerschappen en abortussen kan voorkomen, zei ze in een verklaring. Dat gaat volledig in tegen mijn streven om seksuele gezondheid bij vrouwen te bevorderen.

Bush heeft ook de zogenoemde Abortion Non-Discrimination Act (ANDA) ondertekend. Die wet kan dokters en verzekeraars beletten om cliënten informatie te verstrekken over abortus, ook als ze zelf vragen om die informatie.

Volgens de National Council for Research on Women heeft de regering de laatste jaren in stilte informatie over vrouwenzaken op websites van de overheid verwijderd of veranderd. Zo werd aan informatie over condoomgebruik, met het doel om seksueel overdraagbare ziekten te voorkomen, de opmerking toegevoegd dat condoomgebruik niet afdoende is.

Op de website van het National Cancer Institute werd in 2002 vermeld dat studies over het verband tussen abortus en borstkanker elkaar tegenspraken. Pas na protest van wetenschappers werd vermeld dat abortus geen verhoogde kans geeft op borstkanker.

Karen Pearl, interim-voorzitter van de Planned Parenthood Federation of America, zegt dat de Amerikaanse regering met haar extreme standpunten, zoals het aanmoedigen van onthouding in plaats van condoomgebruik om HIV-besmetting te voorkomen, niet alleen ingaat tegen de internationale opinie, maar ook tegen de heersende opinie in de VS zelf. Washington spreekt niet voor de vrouwen hier of voor de vrouwen in de wereld, aldus Pearl. Vrouwen de mogelijkheid onthouden om noodcontraceptie te gebruiken of op andere manieren aan geboortebeperking te doen, is slecht voor de gezondheid en voor de wereldeconomie. Familieplanning is de sleutel tot armoedebestrijding. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.