Amerika koestert zijn dikkerds

Het gaf brandstof aan de slavenhandel, zette oorlogen in gang en deed generaties schoolkinderen watertanden. Nu doet suiker een nieuw gevecht ontstaan. Tussen de Verenigde Staten, het land met de meeste (te) dikke kinderen ter wereld, en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).


In Genève sprak het dagelijks bestuur van de WGO gisteren (dinsdag) over dieetrichtlijnen en bewegingsadviezen, bedoeld om nationale regeringen te ondersteunen bij het bestrijden van overgewicht onder de bevolking. Het gebruik van suiker is daar niet de enige oorzaak van. Te veel vet en te weinig beweging spelen ook een centrale rol.

De WGO wil de suikerconsumptie reduceren, junkfood aanpakken en een discussie aanzwengelen over reclame voor snoep en etenswaren die zich richt op jonge kinderen. De Amerikaanse regering wil dat de WGO meer nadruk legt op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Regeringen zouden nauwelijks invloed hebben op het eetgedrag van mensen.

Volgens sommige wetenschappers en consumentengroepen zijn de bezwaren van de Verenigde Staten daartegen vooral ingegeven door zakelijke belangen. In 1990 publiceerde de WGO een wetenschappelijk rapport met aanbevelingen om dieetgerelateerde chronische ziekten te voorkomen. Toen kwam er ook kritiek van onder meer frisdrankfabrikanten en de suikerindustrie, bedrijven die door de Amerikaanse overheid gesteund worden, zegt Kaare Norum, voorzitster van de werkgroep die de richtlijnen opstelde. De suikerindustrie is een grote financier van de verkiezingscampagnes in de VS.

Niemand ontkent dat overgewicht een serieus probleem is. In Amerika, het land met de meeste dikke inwoners, is het aantal kinderen met overgewicht in twintig jaar tijd verdubbeld. Het aantal te dikke tieners verdriedubbelde zelfs. In Groot-Brittannië is één of de vijf kinderen te dik. Eén op de twintig weegt minstens 14 kilo te veel.

In Nederland en België is één op de zeven tot acht kinderen te zwaar. Dat is ruim twee keer zoveel als vijf jaar geleden. De Belgische federale minister Rudy Demotte van Volksgezondheid wil de aanbevelingen van de WGO daarom in de praktijk omzetten. Binnen enkele maanden komt er in België een grote campagne waarin wordt gewaarschuwd tegen het gebruik van junkfood en zoetigheid. Demotte laat ook onderzoeken wat de invloed is van reclame voor snoepgoed.

Het probleem beperkt zich echter niet tot de industrielanden. Volgens de WGO zijn er wereldwijd 300 miljoen mensen met overgewicht. 115 miljoen van hen leven in ontwikkelingslanden.

Uit onderzoek in Amerika is gebleken dat er jaarlijks 300.000 mensen overlijden als gevolg van kwalen die te maken hebben met overgewicht. Een macaber feit staaft deze bewering: de vraag naar doodskisten waar mensen tot 300 kilo in passen, is toegenomen. De FAO, de landbouworganisatie van de Verenigde Naties, waarschuwt dat zowel ondergewicht als overgewicht kan leiden tot bloedarmoede en gebrek aan vitamine A. Dit kan blindheid veroorzaken bij kinderen jonger dan vijf jaar. Overgewicht kan bij volwassenen onder meer leiden tot hartklachten, artritis, kanker en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Het WGO-plan werd in Genève ondermeer afgekraakt door de Amerikaanse functionaris William Steiger. Er hoeft geen oorzakelijk verband te zijn tussen overgewicht bij kinderen en reclame voor ongezond eten op tv, stelde hij. Er is alleen bewezen dat kinderen die veel tv kijken, meer kans hebben op overgewicht. Reclame hoeft daar geen rol in te spelen. Kinderen in Amerika zien jaarlijks 40.000 reclamespotjes. In de helft daarvan worden etenswaren gepromoot die als ongezond te boek staan.

Dat bepaald voedsel ziekten zou veroorzaken, is volgens hem onvoldoende wetenschappelijk bewezen. In een gebalanceerd dieet kan vrijwel alles gegeten worden.

De Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde denkt daar anders over. Het instituut publiceerde recent een rapport waarin gesteld wordt dat junkfood bijdraagt aan overgewicht bij kinderen. De academie adviseert onder meer om frisdrankautomaten uit scholen te verwijderen, een maatregel die in diverse staten in Amerika nu serieus wordt overwogen.

WGO-woordvoerder David Porter zegt dat het rapport niet tot doel heeft om junkfood uit te bannen. De bedoeling is om overheden, consumentengroepen en industrie met elkaar in gesprek te laten komen, zodat er afspraken gemaakt kunnen worden over verantwoorde reclame. De voorstellen van de WGO moeten nog worden goedgekeurd door de lidstaten, die in mei bijeenkomen.




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.