Amerikaan Alan Gross blijft in Cubaanse cel

De Amerikaan Alan Gross die in Cuba veroordeeld is voor hulp aan de oppositie, blijft in de cel. Zijn naam komt niet voor op de lijst van drieduizend gevangenen die vorige week amnestie kregen.

Deze week publiceerde de Gaceta Oficial, het Cubaanse staatsblad, de lijst van 2991 gevangenen die amnestie krijgen. President Raúl Castro had die maatregel vorige week al aangekondigd. Hij stelde toen ook de vrijlating van 86 buitenlandse gevangenen in het vooruitzicht, onder hen 11 Amerikanen.

Op de lijst van buitenlanders, die niet gepubliceerd werd, komt de naam van Alan Gross niet voor, zeggen Cubaanse overheidsbronnen. De Amerikaan werd in maart dit jaar tot vijftien jaar cel veroordeeld in Cuba. Havana zegt dat de 61-jarige Amerikaan de Cubaanse oppositie “gesofisticeerde” communicatiemiddelen heeft bezorgd en sluit niet uit dat hij bij spionageactiviteiten betrokken was.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt “diep ontgoocheld” te zijn dat Gross niet vrijkomt. Zolang Gross in de cel blijft, is een normalisering van de relaties tussen beide landen uitgesloten, stelt Washington.

Benedictus XVI

Op de lijst van Cubanen die vrijkomen, staan de namen van zeven politieke gevangenen, zegt mensenrechtenactivist Elizardo Sánchez. Onder hen Alexis Ramírez en Modesto Martínez, die veroordeeld waren voor het kapen van een vliegtuigje om het eiland te ontvluchten. Beiden kwamen woensdag vrij, zegt Sánchez.

De massale amnestie kwam er op verzoek van familieleden en religieuze instellingen. Het wordt gezien als een geste van de Cubaanse regering met het oog op het bezoek dat paus Benedictus XVI volgend jaar aan Cuba wil brengen.

Havana liet vorig jaar en dit jaar ook al meer dan honderd politieke gevangen vrij als gevolg van een gesprek tussen president Castro en kardinaal Jaime Ortega, de aartsbisschop van Havana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.