Amerikaans bedrijf stopt omstreden palmolieproject in Kameroen

Herakles Farms, een Amerikaans landbouwbedrijf, heeft een groot, omstreden palmolieproject in Kameroen gestopt. Het project lag onder vuur van milieu- en sociale organisaties.

  • herakles.com Herakles farms claimt op zijn website duurzaam te werken, maar Kameroense organisaties beschuldigen er Herakles Farms van geen rekening te houden met de plaatselijke gemeenschappen en ook beslissingen van rechtbank en regering naast zich neer te leggen. herakles.com

De stopzetting is tijdelijk, maar tegenstanders spreken van een overwinning. “Als je een Afrikaans land binnentrekt om je zin te doen en snel geld te verdienen, dan zul je dat nu niet zomaar meer kunnen doen”, zegt Anuradha Mittal, directeur van het Oakland Institute, een Amerikaanse waakhondorganisatie die Herakles Farms al jaren volgt. “Dit stuurt een sterk signaal dat Afrikaanse landen open staan voor zaken maar niet voor diefstal.”

De Kameroense regering had het bedrijf gevraagd zijn operaties stop te zetten omdat het niet over de nodige vergunningen beschikte. Minister van Bosbouw Ngole Philip Ngwesse zegt dat zijn ministerie klachten had gekregen van plaatselijke gemeenschappen.

Volgens het ministerie kan Herakles Farms pas weer aan de slag als er een “verklaring van openbaar nut” is.

Meer dan 73.000 hectare

In 2009 had de regering een filiaal van Herakles Farms toestemming gegeven om meer dan 73.000 hectare als palmolieplantages te ontwikkelen. Een groot deel van de bossen is al gekapt, het bedrijf zegt dat het momenteel kleine bomen naar het gebied overbrengt.

Kameroense organisaties beschuldigen er Herakles Farms van geen rekening te houden met de plaatselijke gemeenschappen en ook beslissingen van rechtbank en regering naast zich neer te leggen.

Herakles zelf zegt dat “het altijd volledig en transparant aan de regeringsvoorschriften heeft voldaan en dat het dat zal blijven doen.” Tegelijk noemt het de nieuwe ontwikkeling “tragisch” omdat bijna zevenhonderd werknemers hun werk dreigen te verliezen.

Misleid

Volgens het Oakland Institute en Greenpeace heeft Herakles investeerders en plaatselijke bevolking voortdurend misleid. Zo zijn ze de zone al beginnen ontbossen en jonge palmbomen beginnen kweken zonder over vergunningen te beschikken.

Bovendien wil het bedrijf plaatselijke werknemers betalen op basis van productiviteit en efficiëntie en niet volgens de Kameroense wet op het minimumsalaris. Kleine boeren die nu bijvoorbeeld cacao kweken, verdienen veel meer dan ze als werknemer van Herakles zouden krijgen, zegt Greenpeace.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.