Amerikaans Congres stuurt aan op volledig embargo tegen Iran

Het Amerikaanse Congres stuurt aan op een volledig handelsembargo tegen Iran. De Senaat sprak gisteren (woensdag) ook steun uit aan een Israëlische aanval op Iran uit zelfverdediging.

  • CC Shahrashoob De Goushfil-mijn in Esfahan, Iran. Het Amerikaanse Congres wil onder andere de zwarte lijst voor landen die zaken doen met de Iraanse financiële sector uitbreiden naar de auto- en mijnindustrie. CC Shahrashoob

De Amerikaanse Senaat stemde met 99 tegen 0 voor een resolutie die er bij president Obama op aandringt om de bestaande economische sancties maximaal op te leggen en “diplomatieke, militaire en economische steun” aan Israël te bieden “bij de verdediging van zijn territorium, bevolking en voortbestaan.” De VS moeten Israël steunen, zegt de resolutie, als het land “verplicht is om militaire actie te ondernemen uit wettige zelfverdediging tegen het Iraanse kernwapenprogramma.”

Zwarte lijst

Tegelijk werden in de commissie Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden unaniem nieuwe sancties goedgekeurd die landen op een zwarte lijst doen belanden als ze er niet in slagen hun olie-invoer uit Iran binnen de 180 dagen stil te leggen. Er bestaat al zo’n lijst voor landen die zaken doen met de Iraanse financiële sector, en die zou uitgebreid worden naar de auto- en mijnindustrie.

Het meest controversiële aspect van het nieuwe voorstel, dat nog niet in de plenaire zitting is goedgekeurd, is de eliminatie van de mogelijkheid voor de president om sancties af te zwakken in het nationaal belang.

Die mogelijkheid, die routinematig werd opgenomen in de bestaande sanctiewetgeving, werd gebruikt door de regering om landen die belangrijke historische handelsbetrekkingen hebben met Teheran te ontzien en ze te overtuigen om mee te werken en druk uit te oefenen op Iran.

De mogelijkheid wordt ook als cruciaal gezien in de gesprekken tussen Iran en de P5+1 (VS, Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en Duitsland).

Volledig embargo

Intussen hebben de Republikeinse senatoren alweer een nieuw initiatief voorgesteld dat nog verder gaat. Ze willen een zwarte lijst voor alle bedrijven die zaken doen met Iran en de president alle ruimte ontnemen om sancties af te zwakken. Het voorstel heeft nog geen steun gevonden in het Democratische kamp.

De initiatieven kunnen op de goedkeuring rekenen van het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), de machtige joodse lobbygroep in Washington. “Deze resolutie is een bijzonder significante en tijdige verklaring van solidariteit met Israël en een herhaling van de Amerikaanse vastberadenheid om de Iraanse nucleaire zoektocht te stoppen, die de VS, Israël en de internationale veiligheid bedreigt”, aldus de groep.

Maar lang niet iedereen is ervan overtuigd dat de initiatieven in het Congres Iran tot toegevingen zullen dwingen. Veel waarnemers vrezen dat ze eerder tot een gevaarlijke escalatie van de spanningen kunnen leiden.

“Het Congres zou zich moeten onthouden van nog meer roekeloze bedreigingen met sancties die ons dichter bij een oorlog met Iran brengen”, zegt Jamal Abdi van de National Iranian American Council (NIAC). “Een aanval op de bewegingsruimte van de president is een cynische poging om zijn mogelijkheden te verzwakken aan de onderhandelingstafel en de diplomatieke inspanningen te saboteren”, zegt hij. “Als de president geen sancties kan opheffen in ruil voor toegevingen, dan zal Iran weinig redenen hebben om mee te werken.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift