Dossier: 

Amerikaans Congres wil oorlog tegen terreur uitbreiden

Ondanks de dood van Osama bin Laden staat in het Amerikaanse Congres een wet op stapel die de oorlog tegen het terrorisme wil uitbreiden. Militair geweld zou niet alleen tegen de verantwoordelijken voor de aanslagen op 11 september kunnen worden gebruikt, maar tegen alle strijders van de taliban, Al Qaeda en “geassocieerde krachten”.

Het nieuwe wetsvoorstel, dat momenteel op tafel ligt in het Armed Services Committee van het Huis van Afgevaardigden, wil de defensiewet uit 2001 herzien. In de oude versie is het gebruik van militair geweld toegestaan tegen de krachten die direct of indirect verantwoordelijk zijn voor de aanslagen op 11 september. Het nieuwe wetsvoorstel heeft het over Al Qaeda, de taliban en “geassocieerde krachten” die volgens de wet “een bedreiging blijven vormen voor de Verenigde Staten en de Amerikaanse burgers.”

Voorstanders voeren aan dat het voorstel de wet eigenlijk aanpast aan de situatie zoals ze vandaag al is, met de oorlog in Afghanistan en geheime operaties in Pakistan en Jemen.

Maar analisten maken zich zorgen over een uitbreiding van de oorlog tegen het terrorisme. Vooral het begrip “geassocieerde krachten” zou te vaag zijn, en ook de mogelijkheid bieden om organisaties aan te pakken die zich niet tegen de VS gekeerd hebben.

Het voorstel geeft aanzienlijke bevoegdheden aan de uitvoerende macht, omdat de president “alle noodzakelijke en toepasselijke macht mag gebruiken” tegen terroristische groeperingen waarvan de president vindt dat het vijanden van de VS zijn.

Ook Obama zelf is niet echt voorstander van de nieuwe definitie. Jeh Johnson, topadvocaat van het Pentagon, liet vorige maand in een hoorzitting nog weten dat de wetgeving uit 2001 voorlopig volstaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.