Amerikaans Hooggerechtshof bespreekt reikwijdte milieuagentschap

Na een eerste hoorzitting lijkt het Amerikaanse Hooggerechtshof naar steun voor het Amerikaanse milieuagentschap EPA te neigen. Het Hof bespreekt een klacht van Amerikaanse staten en industriegroepen, die aanvoeren dat het EPA niet de bevoegdheid heeft om broeikasgassen aan banden te leggen.

Onder meer de staat Texas, verschillende elektriciteitsproducenten en industriegroepen hadden een zaak aangespannen bij het Hooggerechtshof om het EPA terug te fluiten: het agentschap zou wetgeving rond luchtkwaliteit ten onrechte gebruiken om ook de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen.

Maar een eerste hoorzitting gisteren (maandag) leek in het voordeel van het  EPA uit te draaien. De meerderheid van de rechters gaf aan niet bereid te zijn de zaak uit 2007 te heropenen en de juridische reikwijdte van het EPA te beknotten. Tijdens een gelijkaardige zitting toen had het Hooggerechtshof al geoordeeld dat het EPA haar boekje niet te buiten ging.

Verdeeldheid

Waarnemers wijzen op de traditionele sterke verdeeldheid bij de rechters, waardoor de stem van rechter Anthony M. Kennedy vaak de doorslag geeft. Tijdens de hoorzitting gisteren leek Kennedy zich meer aan te sluiten bij de positie van de EPA, maar het is nog niet helemaal zeker dat de zaak daarmee beslecht is.

Toch zijn milieuverenigingen, zoals de Amerikaanse Natural Resources Defense Council (NRDC), blij met het voorlopige resultaat. “Het is nu meer dan ooit duidelijk dat de EPA de bevoegdheid heeft om standaarden te stellen voor de vervuiling met CO2 – de basis van het klimaatplan van Obama”, zegt David Doniger, directeur Klimaat bij de NRDC.

Opvallend was ook dat de rechters niet wilden ingaan op argumenten van de klagers die de wetenschappelijke achtergrond van de klimaatverandering en de link met de uitstoot van CO2 in twijfel probeerden te trekken.

Het kan nog enkele maanden duren voor het Hof een vonnis velt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.