Amerikaans leger "beloont" anti-oorlog soldaat

Ronn Cantu, één van de bekendste Amerikaanse soldaten die actie voert tegen de oorlog in Irak, is door het Amerikaanse leger gepromoveerd. Volgens sommige waarnemers blijkt daaruit dat het leger onder erg grote druk staat en ook dissidente soldaten niet kan missen, als die verder naar behoren hun werk doen.
Maar weinig soldaten hebben zich zo openlijk uitgesproken over hun afkeer van de oorlog in Irak als Sergeant Ronn Cantu. De dertigjarige soldaat uit Los Angeles begon actie te voeren tijdens zijn tweede tour in Irak. Hij lanceerde een internetforum voor soldaten die zich tegen de oorlog verzetten en gaf interviews voor grote nieuwszenders terwijl hij nog in Bagdad gelegerd was.
Toch mag hij zich voortaan “staff sergeant” noemen. Cantu liet meteen weten dat hij de soldaten onder zijn bevel de Conventie van Genève en andere oorlogsregels zal bijbrengen. “Heel wat soldaten hebben absoluut geen idee dat sommige bevelen onwettig zijn”, zegt hij. “Ik wil ervoor zorgen dat de negen mannen onder mijn bevel goed doordrongen zijn van de regels die gelden bij gewapende conflicten. Ik wil dat ze ethische en morele standaarden respecteren en uit de problemen blijven.”
Hij hoopt dat zijn mannen zich anders zullen gedragen dan de eenheid waarin hij diende tijdens zijn eerste tour in Irak. “Wij moesten een ‘statement’ maken”, vertelt hij. “Als er een bom afging naast ons konvooi, dan schoten we met alles wat we hadden op de buurt waar we waren: ramen, auto’s, schapen… Zie het als een vorm van wraak nemen.”
De meeste soldaten die zich uitgesproken hebben tegen de oorlog kregen het veel moeilijker dan Cantu. Ook de voormalige sergeant Liam Madden van de mariniers tekende de soldatenpetitie voor het congres. Maar toen hij workshops organiseerde in zijn basis in Virginia, was dat niet naar de zin van zijn oversten. “Het komt erop neer dat ze me met vervelende werkjes opzadelden en mijn collega’s bevolen om niet meer met me te praten”, vertelt hij. “Het was een eenzame tijd.”

Gevaarlijk overbelast


Volgens verschillende waarnemers is het Amerikaanse leger niet langer in staat om soldaten als Cantu en Madden echt te straffen, omdat het ernstig overbelast is. Vorige maand nog getuigden topmilitairen voor de Defensiecommissie in de Amerikaanse Senaat dat het leger onder zware druk staat en zo snel mogelijk de lengte van de tours moet inkorten. “De cumulatieve effecten van de laatste zes jaar oorlog hebben het leger uit balans gebracht”, zei generaal George Casey, hoofd van de legerstaf.
“Het leger heeft zeker redenen om een oogje dicht te knijpen”, zegt Jeff Paterson van Courage to Resist, een organisatie die soldaten helpt om te protesteren tegen de oorlog. Omdat het leger uitgeput is, kan het moeilijker soldaten ontslaan die zich tegen de oorlog verzetten. Wie protesteert maar binnen de lijntjes kleurt, zoals sergeant Ronn Cantu, wordt zelfs gepromoveerd. “Bij de rekrutering knijpen ze een oogje dicht als je geen diploma hebt of als je een strafblad hebt. Zelfs verwondingen worden genegeerd om soldaten zo snel mogelijk weer te kunnen inzetten. En nu doen ze blijkbaar hetzelfde met wie zich tegen de oorlog heeft uitgesproken. Zolang je je job maar kunt doen in Irak, is het allemaal best”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift