‘Amerikaans leger laat executies uitvoeren in Fallujah’

Sinan Abdul-Ilah al-Mashadani, een student aan de universiteit van al-Mustansiriya University, werd eind vorige maand vermoord tijdens een militaire operatie in Fallujah. Volgens ooggetuigen is de executie het werk van elitetroepen getraind en uitgerust door het Amerikaanse leger.
In alle vroegte landden Amerikaanse militaire helikopters op 18 juni bij het huis van Sinan Abdul-Ilah al-Mashadani in het al-Jughaifi district van Fallujah. Drie uur later vonden buren de student terug vermoord en badend in een plas bloed.

Said Walid Ahmed, een 40-jarige onderwijzer zag het gebeuren vanuit zijn huis. Hij twijfelt niet aan de identiteit van de gewapende mannen. “Dit soort troepen is niet onbekend hier in Fallijah. Er zijn Amerikaanse speciale troepen actief die meer mensen doden dan dat ze er arresteren.” Ahmed beschrijft de mensen die uit de helikopters kwamen als “grote mannen met lang haar en baarden. Sommigen droegen oorringen, anderen hadden kleine zwarte mutsen achteraan op hun hoofd.”

Twee minuten na de landing bliezen de militairen de deuren van het huis op. “Ze doodden de arme jongen in koelen bloede en arresteerden zijn kleine broer”, zegt Um Amar, een 63-jarige vrouw die drie huizen verderop woont. De vrouw barst in tranen uit en begint te bidden.

Een derde buur, Jassim al-Jumaily, bevestigt dat de elitesoldaten de deur opbliezen. “We konden af en toe het gehuil van de moeder en de zussen horen. Het was angstaanjagend. We konden niets doen, enkel bidden voor hun veiligheid. We dachten dat Sinan arresteren het ergste was dat er kon gebeuren.”

De buren zagen de special forces vertrekken na drie uur met Amin, de 13-jarige broer van Sinan, maar zonder Sinan Abdul-Ilah al-Mashadani zelf. In het huis troffen ze zijn dode lichaam aan, bedekt met dekens en matrassen. Er lag een plas bloed op de vloer, en op de muren waren bloedvlekken te zien, vertellen de getuigen.

De buren hebben geen idee waarom de special forces het huis van Sinan als doelwit uitkozen. “Toen de helikopters kwamen, dachten we nooit dat Sinan het doelwit was. Die komen enkel voor leden van al Qaeda of leiders van het Iraakse verzet”, zegt Jumaily. “Na de dood van zijn vader was Sinan de enige kostverdiener thuis. Hij moest werken en studeren tegelijk. We hebben helemaal niets vreemds opgemerkt aan zijn gedrag”

Sinans vader kwam om tijdens het bombardement op Fallujah in november 2004. Tijdens Phantom Fury, een operatie van het Amerikaanse leger, werden tussen 4.000 en 6.000 mensen gedood, schat Monitoring Net of Human Rights in Iraq (MHRI), een Iraakse ngo gevestigd in Fallujah.

“Drie dagen na zijn arrestatie werd Amin vrijgelaten. Zijn linkerhand is verminkt door honden”, zegt Muhamad al-Deraji, de directeur van MHRI.” Volgens de ngo was het huis van de familie al-Mashadani niet het enige dat op 18 juni werd aangevallen.”Verschillende andere huizen werd aangevallen. De soldaten namen daarbij geld en juwelen mee uit de huizen.”

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Bagdad reageert erg kort op onze vraag om een reactie: “we hebben geen informatie dat deze gebeurtenis ooit heeft plaatsgevonden.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift