Amerikaans minimumloon onhoudbaar laag

Miljoenen Amerikaanse arbeiders verdienen al jaren 5,15 dollar (4,26 euro) per uur. Het Amerikaanse parlement houdt het wettelijk minimumloon nu al ruim 8 jaar onveranderd. Maar steeds meer deelstaten trekken het schamele bedrag op.

In Nederland en België zijn minimumlonen onder meer afhankelijk van de leeftijd van de werknemer en afspraken in de sector waar die werkt. Een Nederlandse werknemer van 21 jaar moet bruto minstens 922,65 euro per maand verdienen, exclusief vakantiegeld. Dat komt neer op 5,32 euro per uur. In België krijgt iemand die even oud is minstens 1.210 euro per maand. Voor oudere werknemers liggen die bedragen nog hoger. Iemand van 30 jaar heeft in Nederland bijvoorbeeld al minstens recht op 7,34 euro per dag. Belgische werknemers die minstens 23 zijn, mogen niet minder verdienen dan 7,73 euro per uur.

Niemand verwacht dat het Amerikaanse parlement gauw guller zal worden - tenzij de krachtsverhoudingen tussen Democraten en Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen van november veranderen. Actievoerders rekenen daarom vooral op initiatieven van de deelstaten om de minimumlonen tot een fatsoenlijk niveau op te trekken.

In achttien deelstaten moeten werkgevers intussen al meer betalen dan 5,15 dollar per uur. Oregon, Washington en Florida trekken het bedrag jaarlijks op om het effect van de inflatie uit te vlakken. Vermont begint het minimumloon in 2007 te indexeren. Door al acht jaar geen inflatiecorrectie toe te passen, is de koopkracht van het nationale minimuminkomen sinds 1997 met 17 procent gedaald.

Sommige deelstaten doen intussen al fors beter dan de federale overheid. Californië heeft een minimumloon van 6,75 dollar per uur, en gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft voorgesteld dat bedrag op te trekken tot 7,25 dollar in september en tot 7,75 dollar in juli 2007.

Werkgeversverbanden als de National Small Business Association blijven herhalen dat hogere minimumlonen de groei en de werkgelegenheid bedreigen. Bedrijven moeten al almaar meer uitgeven voor de ziekteverzekering van hun werknemers, en de concurrentie van lagelonenlanden wordt steeds feller.

Maar volgens een nieuwe studie van het California Budget Project hebben de recente verhogingen van het minimumloon in Californië geen banen doen verdwijnen in sectoren waar werknemers weinig verdienen, zoals in de horeca en de distributiesector.

De studie rekent ook voor dat het loon van de 1,4 miljoen Californische werknemers die het minimumtarief krijgen, omgerekend een derde lager ligt dan wat werknemers met het laagste loon in 1968 verdienden. Iemand die voltijds werkt en 6,75 dollar per uur krijgt, verdient volgens de onderzoekers te weinig om in Californië al zijn behoeften te dekken.

Andere onderzoekers kwamen eerder tot gelijkaardige conclusies. Volgens het Fiscal Policy Institute had de verhoging van het minimumloon tot 6 dollar per uur in New York geen negatief effect in de sectoren waar de meeste minimumlonen worden uitbetaald. De werkgelegenheid nam er zelfs toe.

In het Amerikaanse parlement is de lobby van de werkgevers zo sterk dat een spoedige verhoging van het nationale minimumloon onwaarschijnlijk lijkt. Vorig jaar stelde de Democratische senator Ted Kennedy voor het minimumbedrag in twee stappen op te trekken tot 7,25 dollar in 2007. Daarvan zouden naar schatting 7,3 miljoen arbeiders beter worden, bijna zes procent van de totale werknemerspopulatie in de VS. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.