Amerikaans officiersblad hertekent grenzen Midden-Oosten

Israël keert terug naar zijn grenzen van 1967 en de meer dan 27 miljoen Koerden in het Midden-Oosten krijgen een onafhankelijke staat. Het tijdschrift Armed Forces Review, dat zich richt tot Amerikaanse legerofficieren, publiceerde een kaart van hoe een grondig hertekend en vreedzaam Midden-Oosten er zou kunnen uitzien.
Als Israël ooit in vrede wil leven met haar buurlanden, dan zal het moeten terugkeren naar de situatie van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967, zo stelt het artikel dat bij wijze van denkoefening de kaart van de regio probeert te hertekenen volgens etnische en religieuze criteria. Een oplossing voor Jeruzalem lijkt slechts op heel lange termijn mogelijk, maar er zijn belangrijker problemen op te lossen: een onafhankelijke staat voor de naar schatting 24 tot 36 miljoen Koerden bijvoorbeeld.

De Koerden leven nu verspreid over verschillende landen en vormen de grootste etnische groep ter wereld zonder een eigen land. In elk land waar ze leven, in Turkije, Syrië, Iran en Irak, worden ze onderdrukt. Volgens het Armed Forces Journal hebben de Verenigde Staten na de val van Bagdad een grote kans gemist om dit onrecht uit de wereld te helpen.

Irak zou meteen worden opgesplitst in drie kleinere staten, waarbij het noorden opgaat in een Koerdische staat, die zich uitstrekt van het oosten van Turkije tot het westen van Iran. “De weigering van ‘s werelds democratieën om de Koerden te steunen in hun strijd naar onafhankelijkheid, is een schande. (…) Een vrij Koerdistan zou trouwens de grootste pro-westerse staat vormen tussen Bulgarije en Japan.” De rest van Irak zou uiteenvallen in twee onafhankelijke staten: een aan Syrië grenzend soennitisch deel en een staat van sjiitische Arabieren rond een groot stuk van de Perzische Golf.

Super-Vaticaan

Een andere nieuwe staat zou moeten ontstaan rond Mekka en Medina, de twee islamitische heiligdommen die nu in Saudi-Arabië liggen. Het resultaat is een soort super-Vaticaan dat geleid wordt door een roterende raad van islamitische godgeleerden uit de hele wereld.

“De heiligste symbolen van de islam staan nu onder de controle van een politiestaat met één van de meest onverdraagzame en onderdrukkende regimes ter wereld”, zo wordt de ingreep verantwoord, “Daardoor heeft de onverdraagzame, Wahabitische visie op de islam zich in de hele wereld verspreid.”

Andere wijzigingen betreffen een onafhankelijk Baluchistan, op grondgebied van wat nu Iran en Pakistan is, en terreinwinst voor Jemen en Jordanië ten koste van Saudi-Arabië. Afghanistan verliest Perzisch gebied aan Iran maar krijgt er de tribale gebieden in Pakistan bij, waardoor dat laatste land helemaal oostelijk van de Indus komt te liggen.

De auteur van het artikel, Ralph Peter, acht het onvermijdelijk dat de onnatuurlijke grenzen die de voormalige koloniale grootmachten Engeland en Frankrijk hebben vastgelegd, zullen verdwijnen. “Landsgrenzen de wil van het volk laten weerspiegelen kan nu nog onmogelijk lijken. Maar na enige tijd - en na het nodige bloedvergieten - zullen nieuwe en natuurlijke grenzen ontstaan. “Babylon is meer dan één keer gevallen”.

Op korte termijn blijft Peters pessimistisch. “Het overaanbod aan terroristen en de schaarste aan energiebronnen belooft de situatie in het Midden-Oosten nog te doen verergeren. Terwijl Irak een voorbeeld van hoop zou kunnen vormen - tenminste als we het land niet vroegtijdig verlaten - doemen in de rest van de regio op bijna elk front steeds grotere problemen op.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.