Amerikaans parlement behandelt totale kwijtschelding IMF-schulden 50 arme landen

Vijf leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een wetsvoorstel ingediend dat zou kunnen leiden tot de kwijtschelding van alle schulden die vijftig arme ontwikkelingslanden hebben uitstaan bij het Internationaal Monetair Fonds.


Als de Jubilee Act - voluit de The Justice and Understanding By IMF Loan Elimination and Equity Act - wordt goedgekeurd, zou het Amerikaanse ministerie van Financiën moeten proberen het IMF zo ver te krijgen dat het een kruis zet over al zijn vorderingen bij 50 arme landen met een hoge schuldenlast uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië. De VS zijn de grootste aandeelhouder van het IMF en leggen er dus veel gewicht in de schaal. Het IMF zou de operatie met eigen middelen moeten financieren, zonder bijkomende voorwaarden op te leggen aan de begunstigde landen.

Dit is een doorbraak - het zou de eerste keer zijn dat de VS er bij het IMF op aandringt een schuldkwijtschelding van 100 procent toe te staan, oordeelt Marie Clarke, nationaal coördinator van Jubilee USA, een netwerk van actievoerders die opkomen voor schuldkwijtschelding. Jubilee USA ligt samen met andere actiegroepen aan de basis van het wetsvoorstel. Nieuw is ook dat de kwijtschelding meteen zou gelden voor een groep van landen, en dat er van die landen in ruil geen maatregelen zouden worden gevraagd om het overheidstekort binnen de perken te houden en de inflatie te drukken.

Van de vijf parlementsleden die het voorstel steunen, behoren Jim Leach en Spencer Bachus tot de Republikeinse Partij van president George W. Bush. De Republikeinen hebben zich traditioneel altijd verzet tegen wetgevende initiatieven rond schuldkwijtscheldingsoperaties.

Het wetsvoorstel moet eerst worden goedgekeurd door de bevoegde commissies in het Huis van Afgevaardigden; daarna volgt een plenaire behandeling. Jubilee wil de komende maanden nog meer parlementsleden achter de tekst krijgen, zodat de stemming deze herfst kan plaatsvinden, nog voor het begin van de jaarvergadering van het IMF.

Volgens Jubilee-coördinator Clarke zou de goedkeuring van het voorstel een sterk signaal sturen naar de andere industrielanden. We denken dat de Europese landen zich achter de VS zouden scharen en ook zouden beginnen op te roepen tot een volledige schuldkwijtschelding door het IMF.

De schuldenproblematiek staat ook op de agenda van de G8-top die vandaag begint op Sea Island voor de kust van de Amerikaanse deelstaat Georgia. De Britse premier Tony Blair en zijn minister van Financiën Gordon Brown hebben voorgesteld het HIPC-initiatief uit te breiden. Dat is een schuldverlichtingsprogramma van de Wereldbank en het IMF voor arme landen met een hoge schuldenlast. Het duurt lang voordat landen worden toegelaten tot dat programma, en het IMF en de Wereldbank weigeren bovendien in te gaan op de eis van actievoerders om tot een volledige schuldkwijtschelding over te gaan. Daardoor blijven veel straatarme landen toch nog altijd met een verstikkende schuldenlast worstelen. Ontwikkelingslanden als Nigeria, Zuid-Afrika en de Filipijnen waar de armoede niet zo extreem is, vallen helemaal uit de boot. Daartegenover is er wel een Amerikaans voorstel om de schuld van Irak voor 90 procent kwijt te schelden.

Onderzoek van het Britse Jubilee Research bracht vorige herfst aan het licht dat het IMF en de Wereldbank de schuld van alle HIPC-landen volledig kunnen kwijtschelden zonder dat die operatie een negatief effect zou hebben op hun kredietrating of hun capaciteit om nieuwe leningen toe te staan. De twee instellingen zouden zelfs de spons kunnen halen over de schulden van grotere ontwikkelingslanden zonder te moeten vrezen voor grote negatieve gevolgen. (PD)
Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift