Amerikaans parlement geeft opnieuw geld aan Unesco en UNFPA

Het Amerikaans congres wil in 2004 24 miljard dollar uitgeven aan internationale steun. Meer dan 100 miljoen dollar gaat naar twee VN-instellingen die het in de voorbije jaren zonder geld uit Washington moesten stellen: de onderwijs-, cultuur- en wetenschapsorganisatie Unesco en het bevolkingsfonds UNFPA.

De 71 miljoen dollar voor Unesco brengen de VS weer in het reine met de VN-organisatie die ze twintig jaar geleden de rug toekeerden. De regering van president Reagan bekloeg zich indertijd over anti-Amerikaanse stemmingmakerij en het budgettaire wanbeheer van Unesco onder toenmalig secretaris-generaal Amadou Mahtar M’Bow.

Vorig jaar stuurde president George Bush de rechtse activiste Louise V. Olivier als ambassadeur naar het Unesco-hoofdkwartier in Parijs. De beslissing werd toen gezien als een symbolisch engagement voor multilateralisme op een moment dat Washington de oorlog in Irak voorbereidde.

Tijdens het debat in het parlement dook echter nog een ander argument op. Sommige presidentiële raadgevers denken dat Unesco kan worden ingeschakeld om westerse waarden te verspreiden de Arabische wereld. Senator Timothy Wirth verklaarde voor het parlement dat Unesco een cruciale rol speelt voor de promotie van Amerikaanse waarden als onderwijs, democratie en mensenrechten.

Het bevolkingsfonds van de VN krijgt 34 miljoen dollar. De voorbije jaren had president Bush de subsidie tegen de wil van het parlement geschrapt, omdat het UNFPA in China gedwongen abortuscampagnes zou steunen. De president heeft nauwe banden met conservatie christelijke organisaties in de VS. Onafhankelijk onderzoek, onder meer door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft nochtans uitgewezen dat het UNFPA niets te maken heeft met gedwongen abortussen of sterilisaties.

De voorstanders van steun aan het UNFPA hebben president Bush dit jaar moeilijker gemaakt om het toegewezen geld heimelijk niet uit te geven, zoals in het verleden gebeurde. Bush moet nu in een rapport bewijzen dat de VN-organisatie in China zijn boekje te buiten gaat. We hopen dat president de feitelijke situatie gaat onderzoeken. Wanneer dat gebeurt, zijn we er zeker van dat het UNFPA het geld krijgt, zo verklaarde Craig Lasher van de ngo Population Action International.

Net als de voorbije jaren blijft Israël de grootste individuele begunstigde van Amerikaanse financiële steun, met een bedrag van 3 miljard dollar. Op de tweede plaats komt Egypte met 2,1 miljard dollar. De Wereldbank krijgt één miljard voor leningen aan ontwikkelingslanden.

2,4 miljard is bestemd voor de strijd tegen de aids-epidemie. Het Wereldwijd Fonds voor de Strijd tegen Aids, Malaria en Tuberculose krijgt een half miljard dollar. Dat is goed nieuws voor het fonds dat sinds zijn oprichting twee jaar geleden constant in financiële ademnood verkeert. Het bedrag volstaat echter niet om aids uit de wereld te helpen. Elk jaar sterven drie miljoen mensen aan aids, 80 procent van hen in Afrika.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift