Amerikaans parlement probeert preventieve aanval tegen Iran te verhinderen

Amerikaanse parlementsleden stellen alles in het werk om de aanvalslust van president George W. Bush in te tomen. Met een regen van resoluties willen ze verhinderen dat die zijn oorlogsretoriek tegen Iran in daden omzet.
Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat bespreken sinds drie weken aan de lopende band resoluties die de regering bezweren geen aanval tegen Iran in te zetten zonder de goedkeuring van het parlement. Die resoluties zijn niet bindend en gemakkelijk te omzeilen door het Witte Huis, maar de indieners hopen dat de verzwakte president ze niet zomaar naast zich zal neerleggen.
Woensdag dienden vijf Democratische afgevaardigden bijvoorbeeld een ontwerpresolutie in waarin staat dat een preventieve oorlog tegen Irak geen beleidsoptie voor de VS is. De vijf parlementsleden willen ook dat de volksvertegenwoordiging geen geld goedkeurt voor geheime operaties die moeten leiden tot een ander regime in Teheran of voor militaire acties zolang er geen onmiddellijke bedreiging zichtbaar is.
Invloedrijke senatoren leggen de ministers van Bush het vuur aan de schenen. “Gelooft de regering dat ze de bevoegdheid heeft eenzijdig actie te ondernemen tegen Iran zonder de goedkeuring van het parlement?”, vroeg James Webb op 11 januari bijvoorbeeld aan Buitenlandminister Condoleezza Rice. Rice zei dat ze later zou antwoorden. Deze week herhaalde Webb zijn vraag nog eens in een scherpe brief.
Het feit dat het antwoord uitblijft, doet in het Amerikaanse parlement de angst toenemen dat het Witte Huis gelooft de goedkeuring van het parlement inderdaad niet nodig te hebben en dat er ook al plannen voor een militair offensief gesmeed worden.
Die vrees wordt in de hand gewerkt door nieuwe beschuldigingen aan het adres van Iran. Amerikaanse officieren zeggen dat Iran de sjiitische milities in Irak allerlei geavanceerde militair materieel levert. Het gaat om projectielen en kleine raketten die de ook door Iran bewapende Libanese militie Hezbollah de voorbije zomer al inzette tegen de Israëlische invasiemacht, maar die in Irak nog niet zijn gebruikt.

Iran in Irak


Het Amerikaanse leger gelooft ook dat Iran achter een aanval op een regeringsgebouw in het Iraakse Kerbala zit waarbij vijf Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. Misschien was dat een vergelding voor de arrestatie van Iraanse diplomaten en veiligheidsmensen door Amerikaanse soldaten in Irak.
Onderminister voor Buitenlandse Zaken Nicholas Burns nam de aantijgingen donderdag over, maar zei er wel bij dat de VS niet van plan zijn Iran om die reden aan te vallen.
Daarmee hield Burns wel de mogelijkheid open dat er een aanval komt om andere redenen - met name om een einde te maken aan de verrijking van uranium in Iran. In dat verband zegt president Bush al lang dat hij geen opties uitsluit.

Tweede vliegdekschip


Bush zelf was op 10 januari al in meer algemene bewoordingen uitgevaren tegen Syrië en Iran omdat ze “terroristen en opstandelingen” Irak laten binnenglippen. Iran beschuldigde hij ervan steun te verlenen voor aanvallen tegen Amerikaanse soldaten. Bush kondigde in één adem aan dat hij een tweede vliegdekschip naar de Golf zou sturen. Hij stelde de vernietiging in het vooruitzicht “van het netwerk dat geavanceerde wapens en opleiding verstrekt aan onze vijanden in Irak.”
Veel Amerikaanse parlementsleden reageerden ontzet op die woorden. “Als je zo een beleid in gang zet, kan dat heel gevaarlijk worden”, verklaarde de Republikeinse senator Chuck Hagel de volgende dag al. Sindsdien volgen de resoluties die de aanvalslust van het Witte Huis aan banden moeten leggen, elkaar op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.