Amerikaans publiek steunt koerswijziging in Irak

Veel Amerikanen willen dat hun regering voor een andere aanpak kiest in Irak. Driekwart van de respondenten in een recente enquête is voor directe onderhandelingen met Iran en Syrië om een einde te maken aan de burgeroorlog in Irak.
De opiniepeiling werd eind vorige maand uitgevoerd, vóór de publicatie van het rapport van de Iraq Study Group (ISG), de groep van gerenommeerde experts die woensdag ook voor een Amerikaanse koerswijziging in Irak en het Midden-Oosten pleitte. De ISG-voorstellen lopen voor een groot deel parallel met wat het Amerikaanse publiek wil. President George W. Bush heeft het veel moeilijker met sommige van die ideeën - met name met het voorstel om te gaan praten met Iran en Syrië.

Het minder controversiële ISG-voorstel om een grote internationale conferentie te organiseren om de stabilisering van Irak in de hand te werken, krijgt ook veel steun. Voor dat idee is de Amerikaanse regering ook gewonnen.

Volgens de enquête is bijna 58 procent van de Amerikanen voor een volledige terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Irak binnen de twee jaar. De Amerikaanse regering zegt dat ze de Amerikaanse soldaten alleen naar huis zal halen “als de veiligheidssituatie in Irak verbetert.” Dat standpunt wordt maar gedeeld door 38 procent van de ondervraagden. De ISG stelt voor bijna alle gevechtstroepen terug te trekken binnen de komende vijftien maanden.

Een grote meerderheid van de respondenten is niet te vinden voor de neiging van het Witte Huis om vermeende vijanden te isoleren of murw te maken door met gewapende acties te dreigen. Amper een derde is het eens met het neo-conservatieve beginsel dat angst voor de militaire macht van de VS de veiligheid van het land vergroot.

Het was al langer duidelijk president Bush in het Midden-Oosten een koers vaart die in de VS niet meer op veel steun kan rekenen. Begin november verloren de Republikeinen hun meerderheid in het Amerikaanse parlement bij tussentijdse verkiezingen die in het teken stonden van Irak.

Het gaat van kwaad naar erger voor Bush. Volgens een opiniepeiling van Zogby International die vrijdag bekend werd gemaakt, staat nog 30 procent van de Amerikanen achter Bush, vergeleken met 36 procent net voor de tussentijdse verkiezingen. John Zogby, de directeur van het enquêtebureau, schrijft die achteruitgang toe aan de indruk dat het met de oorlog in Irak de slechte kant opgaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.