Amerikaanse aanwezigheid in Irak "draagt bij tot nog meer geweld" (CIA-expert)

De oorlog tegen het terrorisme zit helemaal op het verkeerde spoor, en de Amerikaanse aanwezigheid in Irak “draagt bij tot nog meer geweld”. Dat vindt Emile Nakhleh, een kenner van het radicale islamisme bij de Amerikaanse geheime dienst CIA die onlangs met pensioen ging.
In een interview dat deze week in de online-versie van Harper’s Magazine verscheen, zegt Emile Nakhleh dat het Amerikaanse beleid “een generatie goodwill verspeeld heeft in de islamitische wereld”. Volgens hem de doelstelling om democratie te brengen in Irak en de rest van het Midden-Oosten intussen dood en begraven.

Nakhleh, tot juni directeur van het Programma voor Stragische Analyse van de Politieke Islam van de CIA, vindt het hoog tijd om een ander, “creatiever” beleid te gaan voeren tegenover Iran en de sjiitische invloed in de regio. “De groeiende invloed van (de Libanese beweging) Hezbollah en haar leider Hasan Nasrallah, en de toenemende reikwijdte van Iran zijn twee nieuwe realiteiten die we moeten erkennen en waarmee we moeten omgaan.” De VS hebben altijd allianties gesloten met soennitische regimes in de regio, maar door de verschuivende machtsverhoudingen volstaat dat niet meer, oordeelt Nakhleh.

In Nakhlehs eerste interview sinds zijn pensionering klinken de standpunten van een hele rij diplomaten en medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendiensten door, die oordelen dat de Amerikaanse regering geen oor had voor hun analyse van de complexe verhoudingen in het Midden-Oosten, en niet wilden luisteren naar bedenkingen bij de invasie van Irak.

Net als sommige collega’s dat voor hem al deden, stelt Nakleh dat de Amerikaanse inlichtingendiensten nooit bewijzen vond voor de stelling dat er een banden bestonden tussen Osama bin Laden en Saddam Hoessein. Onbetrouwbare aanwijzingen in die richting die afkomstig waren van Iraakse ballingen, werden door de Amerikaanse regering misbruikt om de al genomen beslissing over de inval in Irak te legitimeren, zegt Nakhleh.

Nakhleh vindt niet dat de Amerikaanse troepen meteen weg moeten uit Irak, maar op termijn is dat volgens hem de enige mogelijkheid. “Onze aanwezigheid is een deel van het probleem, en we moeten serieus werk beginnen te maken van een exit-strategie.”

Tegelijk moeten de VS zelf consequenter gaan handelen naar de waarden die ze uitdragen, zegt Nakhleh. “Door Guantanamo, Abu Ghraib en andere mistoestanden worden we ook niet meer ernstig genomen als het over gerechtigheid, billijkheid en de rechtsstaat gaat. Dat is een groot probleem, en daarin schuilt ook het gevaar van de komende jaren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.