Amerikaanse ambassade in Guyana geeft strijd tegen valse papieren op

Guyanezen die een visum aanvragen voor de VS, moeten niet langer de moeite doen officiële papieren als landeigendomsbewijzen, brieven van de werkgever, bankuittreksels of uitnodigingen van familie in de VS mee te brengen. Die documenten zijn te vaak vals, sneert de Amerikaanse ambassade. Voor de 730,000 inwoners van het buurlandje van Suriname lijkt de kans om nog een visum naar de VS te bemachtigen nu kleiner dan ooit.
Aanvragers moeten vanaf nu gewoon maar het consulaatpersoneel overtuigen dat ze een visum moeten krijgen”, zegt Susan Tuller, hoofd van het consulaat van de Amerikaanse ambassade in Guyana. “We hebben doodgewoon de tijd en het personeel niet om na te gaan wat een authentiek document is en wat een vervalsing.” De maatregel gaat onmiddellijk in.
De ambassade, waar een kleine twintig Amerikaanse expats en een aantal plaatselijke mensen werken, zegt al jaren dat ze niet opkan tegen de vloed valse documenten waarmee mensen een tijdelijk of een toeristenvisum aanvragen.
Bijna iedereen in Guyana begrijpt de beslissing. Het klopt dat je voor een klein bedrag ‘officiële’ papieren kan kopen. Iedereen kent het verhaal uit 1999 en 2000 toen een Amerikaanse vice-consul visa verkocht voor 10.000 dollar per stuk. Hij en plaatselijke medeplichtigen hadden al 700 visa verkocht voor ze door federale onderzoekers werden ontmaskerd en veroordeeld voor een rechtbank in Chicago. Iets gelijkaardig gebeurde met de Canadese consulaat, dat intussen zijn deuren sloot in Guyana. Voor een Canadees visum moet je nu naar Trinidad.
Maar het echte verhaal gaat dieper, en in werkelijkheid zullen mensen die zonder enig document een visum aanvragen zo goed als geen kans maken.
De leden van het consulaat gaan er nu al van uit dat de aanvrager van een toeristenvisum waarschijnlijk van plan is illegaal in de VS te blijven. Een Guyanees die een Amerikaans toeristenvisum aanvraagt, maakt volgens de cijfers van de ambassade zestig procent kans om afgewezen te worden. Zo’n hoog aandeel zie je bijna nergens - alleen vanuit Gambia (65,5 procent geweigerd), Ghana (61,1 procent geweigerd) en Oezbekistan (61 procent geweigerd) kan je nog moeilijker een reistoelating naar de VS te pakken krijgen.
Uit onderzoek van de Amerikaanse overheid de afgelopen twee jaar blijkt dat 8,5 procent van de Guyanezen die een tijdelijk visum kregen, niet terugkeerden naar huis. “In vergelijking met de rest van de regio is dat erg veel. In de Dominicaanse Republiek, Belize en Jamaica keert maar vier procent niet terug”, zegt Tuller.
Ze zegt dat het onderzoek heeft uitgewezen dat de groep die illegaal in de VS blijft, uit alle lagen van de maatschappij komt, waardoor ook dit geen criterium kan zijn om al dan niet een visum toe te kennen. “Dus gaan we ons nu baseren op wat iemand ons vertelt.”
Volgens sommigen heeft de beslissing nog andere oorzaken. “De Amerikanen leggen hiermee duidelijk politieke druk op de regering omdat die de drugshandelaars in het land laat betijen”, zegt, Aubrey Norton, professor aan de Universiteit van Guyana en oppositielid in het parlement. Vermoed wordt dat de drugsbaronnen banden hebben met de regering. “Het is duidelijk dat ze de volledige regering als corrupt beschouwen.”
Het Amerikaanse Buitenlandministerie schatte vorig jaar in haar rapport dat de illegale drughandel in Guayana 150 miljoen dollar en mogelijk veel meer waard was. 150 miljoen komt overeen met een vijfde van het bruto binnenlands product van het Latijns-Amerikaanse landje.
De Guyanese regering neemt voorlopig alleen nota van de beslissing van het Amerikaanse consulaat. “We beseffen dat er gevolgen zijn, maar we zullen mogelijk later reageren”, zegt regeringswoordvoerder Kwame McCoy.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.