Amerikaanse besparingen brengen strijd tegen dodelijke ziektes in gedrang

Als de Amerikaanse besparingen ook inhakken op de middelen voor internationale gezondheidszorg, is dat nefast voor de vooruitgang die de voorbije jaren geboekt is in de strijd tegen onder meer aids. Dat stelt een coalitie van ontwikkelingsorganisaties.

In de voorbije dertig jaar is belangrijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen ziektes zoals polio en hiv/aids, stelt InterAction, een koepelorganisatie van internationale ngo’s. Maar als de Amerikaanse besparingen, die begin maart ingingen, ook de ontwikkelingshulp treffen, kan die vooruitgang snel teniet gedaan worden. De VS zijn immers de grootste individuele donor ter wereld voor internationel gezondheidscampagnes.

“De Verenigde Staten bevinden zich op een kruispunt wat betreft de internationale gezondheidsinspanningen: de begrotingsdruk bedreigt de stappen die al gemaakt zijn en brengen de programma’s in gevaar”, stelt InterAction. “Om het succes te bestendigen en nieuwe gezondheidsproblemen aan te pakken is een aanhoudende inspanning van alle donoren nodig.”

Toch is de kans groot dat de Amerikaanse ontwikkelingshulp in de klappen deelt. De automatische besparingen, ook wel “sequester” genoemd, halen om en bij de 5 procent van de federale budgetten. In het geval van de hulp voor de internationale gezondheidszorg gaat het om een vermindering van 433 miljoen dollar (330 miljoen euro) alleen al voor dit jaar.

“Door te wijzen op de vooruitgang die in het verleden geboekt is op het vlak van gezondheid in de wereld, met Amerikaanse hulp, hopen we dat de Congresleden de waarde en het belang van de hulp kunnen begrijpen”, zegt Danielle Heiberg van InterAction. “Blijvende Amerikaanse investeringen zijn cruciaal – de gezondheidsproblemen zullen alleen maar duurder en moeilijker worden in de toekomst, met name de opkomst van niet-besmettelijke ziekten zoals kanker, hartziekten en diabetes”.

De VS zijn niet het enige land dat bespaart op ontwikkelingssamenwerking. Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking (Oeso) blijkt dat geïndustrialiseerde landen vorig jaar 5,4 miljard dollar minder uitgaven.

Terugval

Als de hulp wordt teruggeschroefd, kan dat extra hard aankomen, zegt InterAction, onder meer door verminderde immuniteit bij de bevolking en ziektevarianten die resistent zijn tegen geneesmiddelen. “De geschiedenis toont dat, als we de middelen terugschroeven, malaria sterker dan voorheen zal terugkomen”, stelt de organisatie. “Vooral omdat de bevolking met minder immuniteit een verhoogd ziektepatroon zal vertonen.”

Vorige maand nog waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de verspreiding van resistente vormen van tuberculose (tbc), een gevolg van onvolledige behandelingen in ontwikkelingslanden. Uit een studie vorig jaar bleek dat bijna de helft van de tbc-patiënten niet reageerden op eerste- of tweedelijnsmedicatie, waardoor de ziekte zo goed als onbehandelbaar kan worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.