Amerikaanse bevolking geeft minder om klimaat

Amper twee maanden voor de cruciale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen blijkt uit een enquête dat de Amerikaanse bevolking minder bezorgd is om de opwarming van de aarde dan enkele maanden geleden.
Volgens het Pew Research Centre for the People & the Press vindt nog maar 65 percent van de Amerikanen dat de klimaatverandering een “zeer ernstig” (35 procent) of “eerder ernstig” (30 procent) probleem is. Dat is een pak minder dan de 79 procent in 2006 of de 73 procent anderhalf jaar geleden nog.

Uit het onderzoek blijkt ook dat minder Amerikanen geloven dat er “stevig bewijsmateriaal is dat de aarde opwarmt”. Het percentage daalde van 71 procent in april 2008 tot 57 procent. Amper 36 procent van de Amerikanen gelooft dat de klimaatverandering vooral het gevolg is van menselijke activiteit - een daling met 11 procent tegenover 2008.

KopenhagenHet onderzoek komt er amper zes weken voor de cruciale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen, waar de VN-lidstaten op zoek gaan naar een opvolger voor het Kyoto-protocol. De Amerikaanse president Barack Obama wil nog voor de vergadering in december nieuwe wetgeving doordrukken om de uitstoot van broeikasgassen met 80 procent te verminderen tegen 2050.
Uit het onderzoek blijkt wel dat 56 procent van de ondervraagden vinden dat de VS zich moet aansluiten bij andere landen in de strijd tegen de klimaatverandering, terwijl een minderheid van 32 procent vindt dat ze het op eigen houtje moeten doen. Volgens Michael Dimock is de dalende interesse voor het klimaatvraagstuk te verklaren door de dominantie van andere thema’s in de media, zoals de hervorming van de gezondheidszorg en de economische malaise. “Mensen denken gewoon niet aan de klimaatverandering: ze zijn geconcentreerd op hun economische zorgen en het debat rond de gezondheidszorg”, zegt hij. Dat overkomt niet enkel de het klimaatvraagstuk, maar ook andere thema’s die mensen twee jaar geleden nog erg belangrijk vonden, zoals immigratie of abortus, zegt Dimock.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift