Amerikaanse CEO verdient 365 keer meer dan werknemer

Directeuren van grote Amerikaanse bedrijven verdienen op één dag meer dan een gemiddelde werknemer in een jaar, blijkt uit onderzoek van het Institute for Policy Studies (IPS) en United for a Fair Economy (UFE). In de Amerikaanse politiek gaan stemmen op om de stijging van de topsalarissen te beteugelen.
Directeuren van grote bedrijven krijgen niet alleen een totaal inkomen dat 364 keer hoger is dan dat van de gemiddelde werknemer, ze verdienen ook veel meer dan regeringsleiders, directeuren van non-profitorganisaties en hun Europese collega’s, blijkt uit het gisteren (29 augustus) gepubliceerde onderzoek.
De topmensen van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven verdienden in 2006 gemiddeld 10,8 miljoen dollar (7,9 miljoen euro). De CEO’s van de twintig grootste bedrijven kregen gemiddeld 36,4 miljoen dollar (26,7 miljoen euro). De gemiddelde werknemer verdiende in de VS 29.544 dollar (21.665 euro) in dezelfde periode.
De twintig bestbetaalde Europese CEO’s verdienden gemiddeld 9,2 miljoen euro, directeuren van Amerikaanse non-profitorganisaties 708.000 euro, hoge ambtenaren 145.500 euro en generaals in het Amerikaanse leger 131.000 euro.
Sarah Anderson van het Institute for Policy Studies, hoofdauteur van het onderzoek, zegt dat de inkomenskloof tussen het bedrijfsleven en de publieke sector serieuze problemen creëert voor het land. “De lagere betaling maakt het onaantrekkelijk om in de non-profitsector of voor de overheid te gaan werken. Daardoor vertrekken talentvolle leiders naar het bedrijfsleven.” Anderson ziet ook een ‘draaideureffect’ optreden tussen overheid en het bedrijfsleven, omdat beleidsmakers vaak overstappen naar lucratievere zakelijke en lobbyistenbanen.
Directeuren van grote bedrijven moeten echter nog een andere categorie voor laten gaan wat inkomen betreft, blijkt uit het onderzoek. En dat zijn de bestuurders van de belangrijkste hedge funds (particuliere beleggingsfondsen) in het land. Het gemiddelde inkomen van de managers van de belangrijkste hedge funds was 481 miljoen euro in 2006. Vier managers van hedge funds verdienden bijna een miljard euro.
Hoewel recente wijzigingen in de belastingaangifte het moeilijk maken het inkomen van CEO’s te vergelijken met dat van werknemers, is er volgens Anderson niet veel veranderd vergeleken met voorgaande jaren. “We hebben geen daling van de inkomens van CEO’s kunnen constateren”, zegt ze. “Zelfs in bedrijven waar een crisis dreigt, verandert er niets aan de hoge salarissen.”
De inkomenskloof tussen topmensen en gewone werknemers werd de afgelopen decennia steeds groter. In 1980 verdiende een CEO 40 keer meer dan gewone werknemers, in 1990 was dat 107 keer meer en in 2006 verdiende een CEO 364 keer meer dan een gemiddelde werknemer, stelt de studie.
De rijkste 10 procent van de bevolking verdient volgens de economen Emmanuel Saez en Thomas Piketty 48,5 procent van het Amerikaanse nationale inkomen en de rijkste 1 procent verdient 21,8 procent van dat inkomen. Hoewel het totaal aangegeven inkomen in de VS in 2005 met 9 procent steeg, daalden de inkomens van de ‘onderste’ 90 procent licht in dat jaar.
De drie Democratische presidentskandidaten, Hillary Clinton, Barack Obama en John Edwards, hebben alledrie opgeroepen tot betere controle op betaling van CEO’s. Ook liggen er wetsvoorstellen om de belasting voor hedge fund-managers te verhogen tot het niveau van de inkomstenbelasting (35 procent). Inkomsten uit kapitaal worden nu belast met 15 procent.
Ook in Europa is al langere tijd kritiek op de beloning van topmanagers. “Een dergelijk debat is nog niet eerder gevoerd op beide continenten”, zegt Anderson. “Misschien wijst dat erop dat onze politieke leiders eindelijk oog krijgen voor deze kwestie die bij het publiek al veel langer speelt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.