Amerikaanse CO2-uitstoot kent recordgroei

De Amerikaanse uitstoot van CO2 is in 2010 met 3,9 procent gestegen, de snelste toename sinds 1988. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Informatiedienst over Energie, EIA.

Hoewel het om de grootste stijging in 23 jaar gaat, ligt het huidige uitstootniveau nog altijd onder dat van 2005. “De stijging in 2010 werd vooral veroorzaakt door de doorstart van de economie na de recessie in 2008 en 2009”, zegt Howard Gruenspecht van de EIA.

Niet enkel het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) groeide vorig jaar. Ook de Amerikaanse energie-intensiteit, de hoeveelheid energie die werd verbruikt per dollar van het bbp, nam toe met 0,7 procent. Als klap op de vuurpijl steeg ook de CO2-intensiteit van de Amerikaanse energieproductie lichtjes, na een daling in 2009. Dat was vooral het gevolg van de toename van het steenkoolverbruik met 6 procent.

Sinds 1990 is de Amerikaanse CO2-uitstoot met gemiddeld 0,6 procent per jaar gegroeid, maar Gruenspecht maakt zich sterk dat die groei in de toekomst zal afnemen. “Volgens onze berekeningen zal het gemiddelde in het komende decennium een pak lager liggen, rond de 0,2 procent per jaar.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.