'Amerikaanse drones doodden onschuldige burgers'

Amnesty International en Human Rights Watch beschuldigen de VS van oorlogsmisdaden en inbreuken tegen de rechten van de mens, nadat bleek dat Amerikaanse drones gebruikt werden bij aanvallen op willekeurige burgers in Jemen en Noord-Waziristan, in het noordwesten van Pakistan. Nawaz Sharif, de Pakistaanse eerste minister, pleit vandaag bij president Obama tegen het gebruik van drones. ‘De aanvallen moeten eindigen’, stelt hij.

  • Nabeela is de achtjarige kleindochter van Mamana Bibi, die slachtoffer werd van een drone-aanval. Ze siert de cover van het rapport 'Will I be next' van Amnesty International.

‘De VS hebben zich schuldig gemaakt aan aanvallen op onschuldige burgers met drones’, meldt Amnesty International op dinsdag 22 oktober in het rapport Will I be next?, over willekeurige aanvallen van onbemande vliegtuigen op burgers in Pakistan. Human Right Watch (HRW) onderzocht ook zes aanvallen van drones in Jemen in 2009, 2012 en 2013. Er zouden in totaal ruim 82 mensen zijn omgebracht, onder wie 52 burgers. In Noord-Waziristan, een afgelegen streek in het noordwesten van Pakistan, onderzocht Amnesty International 45 Amerikaanse drone-aanvallen tussen januari 2012 en augustus 2013. ‘Talloze onschuldigen zijn gedood en de onbemande vliegtuigen terroriseren de lokale bevolking’, zegt Amnesty.

Burgers leven in angst

Gedetailleerde informatie krijgen over drone-aanvallen tegen burgers is bijzonder moeilijk in Noord-Waziristan. In de weerspannige grensregio met Afghanistan leven burgers in voortdurende angst voor gewapende milities, de Pakistaanse overheid en Amerikaanse drones. In juli 2012 werden volgens Amnesty achttien arbeiders in Noord-Waziristan gedood door drones terwijl ze aan het wachten waren om te eten. ‘Raketten sloegen in bij een tent waar de mannen zaten voor het avondeten’, zeggen getuigen. In een ander incident werd een grootmoeder gedood terwijl ze groenten aan het plukken was. ‘Getuigen benadrukken dat deze mensen nooit betrokken waren bij militante organisaties. Zelfs indien dit wel het geval was, zou het nog niet verantwoord zijn deze personen te doden’, zegt Amnesty International.

Talloze onschuldigen zijn gedood en de onbemande vliegtuigen terroriseren de lokale bevolking

Washington ontkent

‘De VS opereren in het grootste geheim en verzetten zich tegen elke vorm van onderzoek naar drone-aanvallen. Burgers in Pakistan moeten niet de prijs betalen van de zogenaamde strijd tegen terrorisme van de Amerikanen. De VS moeten transparanter worden in hun acties en verzekeren dat ze conform de mensenrechten zijn’, zegt Mustafa Qadri van Amnesty international. Vooral de geheimhouding rond drone-operaties zint Amnesty niet. ‘Geheimhouding geeft de VS een “vergunning” om te doden, buiten het bereik van rechtbanken of de normen van het internationaal recht’, zegt Mustafa Qadri. ‘In mei 2013 beloofde de Amerikanen al het dronebeleid transparanter te maken. Daar is nog niets van in huis gekomen.’

De CIA kan met hun drone-campagne tegen verdachte terroristen in Pakistan en Jemen veroordeeld worden voor buitengerechtelijke executies of oorlogsmisdaden. De VS willen geen informatie verstrekken over de individuele aanvallen op burgers. ‘Het overgrote deel van de mensen die om het leven kwamen zijn lid van gewapende groeperingen als de Taliban en Al-Qaeda. Drone-operaties baseren zich uitsluitend op betrouwbare informatie en zijn extreem accuraat’, aldus Washington.  

‘De aanvallen moeten eindigen’

Al bijna tien jaar lang zijn er drone-aanvallen in Noord-Waziristan. Volgens Pakistan zijn sinds 2004 bij 330 drone-aanvallen minstens 2200 doden en 600 gewonden gevallen. Zeker 600 onschuldigen zouden gedood zijn. Verschillende internationale organisaties als Long War Journal, New America Foundation en het Britse Bureau of Investigative Journalism onderzochten het aantal slachtoffers van het voorbije decennia. Volgens deze bronnen zijn minstens 2000 tot 3600 mensen gedood door drone-aanvallen. Tussen de 153 en 926 slachtoffers zouden burgers zijn. 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.