Amerikaanse droom eindigt steeds vaker aan Mexicaanse grens

Mexico heeft de eerste helft van dit jaar bijna 100.000 Centraal-Amerikaanse migranten uitgewezen. Het gaat om mensen zonder papieren die hopen via Mexico de VS binnen te raken, voor hen het beloofde land. Migrantenorganisaties denken dat het migratiedruk - en dus het aantal uitwijzingen - nog fors zal toenemen.


Mexico – zelf een emigratieland dat de VS verwijt illegale migranten zonder pardon terug te sturen - heeft de eerste helft van dit jaar gemiddeld ruim 16.000 Salvadoranen, Hondurezen, Guatemalanen en Nicaraguanen buitengezet. Dat aantal zou de tweede helft van dit jaar kunnen verdubbelen, schat Jorge Ramírez van de Ombudsdienst voor Migranten en Ontwortelde Mensen in Guatemala.

De migranten uit de armste landen van Centraal-Amerika betalen tot 5.000 dollar aan zogenaamde coyotes - mensensmokkelaars die hen heimelijk via Mexico naar de VS proberen te brengen. Wie onderweg opgepakt wordt, heeft vaak recht op een herkansing. Andere uitgewezen migranten blijven het proberen omdat ze geen andere uitweg meer zien: ze hebben het geld voor de overtocht geleend, en alleen met een baan in de VS kunnen ze hun schulden ooit afbetalen. Maar vooral de uitzichtloosheid van het leven in de armste regio van Latijns-Amerika zet de Centraal-Amerikaanse migranten ertoe het er meermaals op te wagen.

Alle Centraal-Amerikanen kunnen ongehinderd door Guatemala reizen. Maar vanaf de grens tussen Guatemala en Mexico begint een helse tocht. Hitte, dorst, de gevaren die verstekelingen in vrachtwagens of treinen bedreigen en jongerenbendes maken elk jaar ettelijke slachtoffers. Mensen die opgepakt worden, worden bovendien vaak mishandeld door de Mexicaanse of Amerikaanse autoriteiten.

Maar die gevaren schrikken steeds minder mensen af. We zien steeds meer vrouwen en kinderen opduiken, zegt Patricia Bezares, de coördinator van de migrantenorganisatie Mesa Nacional de Migraciones (Menig) in Guatemala. Zij wijt dat aan de barre economische vooruitzichten voor Centraal-Amerika. Maar er gaat ook een enorme aantrekkingskracht uit van de honderdduizenden Centraal-Amerikanen die er de voorbije jaren in geslaagd zijn voet aan de grond te krijgen in de VS. Volgens sommige schattingen leven er nu twee miljoen Salvadoranen, 1,7 miljoen Guatemalanen en 800.000 Hondurezen in de States. Samen stuurden die in 2003 4,8 miljard dollar naar hun verwanten in Centraal-Amerika. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.