Amerikaanse en Russische VN-ambassadeur kibbelen over Pussy Riot

Een bezoek van de punkband Pussy Riot aan de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft tot een steekspel geleid met haar Russische collega via de pers en Twitter.

  • CC cmccain202dc Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Power, hier in gesprek met president Obama. CC cmccain202dc

Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur, had gisteren (woensdag) een gesprek over mensenrechten in Rusland met Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina, twee leden van Pussy Riot. Daarop vroeg haar Russische collega Vitaly Churkin zich prompt af of de ambassadeur lid wilde worden van de band.

“Is ze geen lid geworden? Ik zou verwachten dat ze de band uitnodigt om een optreden te geven in de Nationale Kathedraal in Washington”, antwoordde hij op een vraag van journalisten. “Misschien moeten ze maar meteen een wereldtournee organiseren: de Sint-Pietersbasiliek in Rome, dan misschien Mekka, en eindigen bij de klaagmuur in Jeruzalem. Ik zou teleurgesteld zijn als Power niet aan die verwachtingen voldoet.”

Kan niet zingen

Power liet zich niet onbetuigd. Via Twitter liet weten dat ze vereerd zou zijn met Pussy Riot op tournee te gaan, omdat ze het opnemen voor de mensenrechten, en vroeg op haar beurt haar Russische collega om mee te doen. “Ik kan niet zingen”, schreef Power. “Maar als Pussy Riot me wil, ambassadeur Churkin, dan zou ik zeggen dat ons eerste concert voor de politieke gevangenen in Rusland is.”

Power staat bekend om haar activisme voor de mensenrechten. Zo was ze, voordat ze lid werd van de regering-Obama, meer dan vier jaar het hoofd van het Carr Center for Human Rights Policy aan de Universiteit van Harvard.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3248   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift