Amerikaanse evangelische christenen zoeken steun van wetenschap

Evangelische leiders in de Verenigde Staten doen samen met wetenschappers een dringend beroep op de regering en burgers om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Dat is opmerkelijk, omdat evangelische christenen vaak vijandig staan tegenover de moderne wetenschap.
“We kunnen geen dag langer op de oude voet verder gaan”, waarschuwt de National Association of Evangelicals (NAE) in brieven aan de Amerikaanse president George W. Bush en de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Er moet “een fundamentele verandering in waarden, levensstijl en openbaar beleid” komen, “voordat het te laat is.”

De oproep is ondertekend door 28 evangelische leiders en wetenschappers, inclusief James Hansen, een van de meest vooraanstaande klimaatonderzoekers en hoofd van het Institute for Space Studies van de NASA.

De oproep ontving snel steun van politici, inclusief van twee gematigde Republikeinse senatoren, Olympia Snowe en Dick Lugar en Democraat Barack Obama, die zich hoogstwaarschijnlijk in 2008 kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen.

Veel evangelische christenen in de VS nemen de bijbel letterlijk en geloven in het bijbelse scheppingsverhaal. Vaak staan ze vijandig ten opzichte van de moderne wetenschap, vooral sinds de fundamentalisten in 1920 voor het eerst in het geweer kwamen tegen het onderwijzen van de evolutietheorie op openbare scholen. Tegen die achtergrond markeert de gezamenlijke verklaring van woensdag een nieuwe ontwikkeling binnen de steeds turbulenter wordende politiek binnen de evangelische beweging.

De beweging werd lang gedomineerd door de leiders van Christelijk Rechts, zoals tv-dominee Jerry Falwell en Pat Robertson. Hun politieke standpunten kwamen doorgaans overeen met die van de uiterst rechtse regionen binnen de Republikeinse Partij. Maar andere stemmen binnen de beweging vragen steeds vaker aandacht voor sociale kwesties, zoals armoede en aids, klimaatverandering en mensenrechten.

De auto van Jezus

Vier jaar geleden kreeg de relatief nieuwe evangelische betrokkenheid bij het milieu voor het eerst media-aandacht. Jim Ball, hoofd van het Evangelical Environmental Network, lanceerde toen de campagne “What Would Jesus Drive”. Een actie die de aandacht moest vestigen op milieuvriendelijke auto’s. De slogan verscheen al snel in het hele land op bumperstickers.

Vorig jaar februari lanceerden 85 evangelische leiders het Evangelical Climate Initiative (ECI), waarbij het Congres werd opgeroepen wetgeving in te voeren om de reductie van broeikasgassen te verminderen. Het ECI zorgde voor een grote controverse binnen de NAE, die ongeveer dertig miljoen leden telt uit diverse kerken. De institutionele leiding botste met de politieke leiders van de beweging, zoals Falwell en James Dobson van Focus on the Family. De laatste twee waren tegen het initiatief.

De coalitie van evangelische christenen en wetenschappers wijst erop dat de verschuivende standpunten ook politieke gevolgen kunnen hebben. Blanke, evangelische christenen stemden ondanks hun groeiende interesse voor wereldwijde sociale en milieuproblemen, in 2004 massaal voor Republikein Bush.

Tegelijkertijd zoeken progressievere evangelische leiders toenadering tot de Democraten. Rick Warren, auteur van de bestseller ” The Purpose Driven Life” en pastor van een megakerk in het zuiden van Californië, zorgde vorig jaar voor ophef binnen de evangelische beweging. Hij nodigde Democraat Obama uit om te komen spreken over de aidscrisis in Afrika, terwijl de senator bekend staat om zijn steun voor abortusrechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift