Amerikaanse feministen willen ontwikkelingshulp vervrouwelijken

Ontwikkelingshulp moet worden gericht op vrouwen om duurzaam en effectief te zijn. Dat bepleiten een paar grote vrouwenorganisaties nu het Amerikaanse parlement het hele ontwikkelingsbeleid op de schop neemt.
Drie grote organisaties benadrukten dinsdag op een bijeenkomst met congresleden dat vrouwen de armste en meest uitgesloten bevolkingsgroep vormen in de meeste hulpontvangende landen. Vrouwen moeten “in het centrum van ontwikkeling” worden geplaatst, zei Yolanda Richardson van het Centrum van Ontwikkeling en Bevolkingsactiviteiten (CEDPA).

Veertig jaar bewijs


“Veertig jaar bewijs” laat zien dat investeren in vrouwen leidt tot maatschappijbrede winst, schrijven het Internationaal Centrum voor Onderzoek naar Vrouwen (ICRW) en Vrouwen Bloeien Wereldwijd (WRW) in een gezamenlijk rapport. Ze beroepen zich onder meer op een Wereldbankstudie die uitwijst dat de deelstaten waar veel vrouwen aan het werk waren, de hoogste groei en de meeste armoedevermindering kenden.
Ander onderzoek van de Wereldbank laat zien dat hulp die op vrouwen is gericht in het algemeen leidt tot betere gezondheid, meer kinderen op school en een langere levensverwachting.
Bovendien zijn vrouwen cruciaal voor de voedselzekerheid in een tijd van hoge voedselprijzen. “Programma’s moeten de primaire rol van Afrikaanse vrouwen erkennen in de voedselteelt en de voeding van hun familie”, schrijft het rapport. Vrouwen hebben vaak geen toegang tot leningen of tot technologie en ze kunnen vaak ook geen land bezitten.
De organisaties komen met hun voorstellen nu het Amerikaanse ontwikkelingsbeleid grondig wordt herzien. Zowel Republikeinen als Democraten willen met steun van veel ontwikkelingsorganisaties de Wet op Ontwikkelingshulp uit 1961 moderniseren en de coherentie van de intussen 26 verschillende overheidsdiensten die zich met ontwikkelingshulp bezighouden, flink verbeteren. Er gaan zelfs stemmen op om een nieuw Ministerie van Mondiale en Menselijke Ontwikkeling op te richten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.