Amerikaanse geestelijken op reis naar Iran om oorlog af te wenden

Dertien Amerikaanse geestelijken vertrekken zaterdag naar Iran voor een week van gesprekken met politieke en geestelijke leiders daar. Ze willen bruggen slaan om de oorlogsdreiging te doen afnemen.
De missie is georganiseerd door het Mennonite Central Committee (MCC) en het American Friends Service Committee (AFSC) uit Philadelphia.
“We hopen dat ons bezoek beide regeringen kan aanmoedigen een stap terug te zetten van een koers die naar conflict en ellende leidt”, zegt Mary Ellen McNish, secretaris-generaal van het AFSC.
De spanning tussen beide landen liep de voorbije week hoog op. President Bush herhaalde zijn eerdere beschuldiging dat Iran bommen levert aan het verzet in Irak. De VS verhoogden ook hun militaire aanwezigheid in Irak en in de Golf. Op langere termijn maken de VS zich vooral zorgen over een Iraanse nucleair programma dat gebruikt zou kunnen worden om kernwapens te maken.
Het bezoek aan Irak knoopt aan bij een ontmoeting tussen de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en Amerikaanse geestelijke leiders vorig jaar in september in New York. Die discussie ging vooral over de harde taal die beide landen tegen elkaar gebruiken.
De Amerikanen die nu naar Teheran vertrekken, gaan ook op bezoek bij Ahmadinejad, al zijn ze daar niet helemaal gerust in. “Er bestaat een groot risico dat ons doel om de relaties tussen de twee landen te verbeteren, overschaduwd wordt door de controverse rond president Ahmadinejad,” zegt Ron Flaming, internationaal programmadirecteur van het MCC. De Iraanse president beweert onder meer dat de Holocaust een fabeltje is.
Het precieze programma van de missie wordt geheim gehouden, maar de organisatoren gaan ervan uit dat de bezoekers ook zullen kunnen praten met de voormalige president Mohammad Khatami, met islamitische en christelijke leiders en met vrouwelijke parlementsleden. Ook Ayatollah Taqi Mesbah-Yazdi, een spirituele adviseur van president Ahmadinejad en een tegenstander van de hervormers in het land, staat op het lijstje.
Na de reis zullen de deelnemers overleggen met Amerikaanse parlementsleden hoe de spanningen tussen de twee landen kunnen worden verminderd. Veel Congresleden maken zich zorgen over de escalatie van de woordenstrijd tussen de Amerikaanse en de Iraanse regering. Maar het Witte Huis wil niet met Teheran praten zolang de Iraanse regering geen einde maakt aan de verrijking van uranium.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift