Amerikaanse gevangenissen voor moslimmilitanten onder vuur

Het Centrum voor Constitutionele Rechten (CCR) in New York heeft een rechtszaak aangespannen tegen onder meer het Federaal Bureau voor Gevangenissen (BOP). Het CCR hoopt een einde te kunnen maken aan mogelijke schendingen van de grondrechten van Amerikaanse staatsburgers in een aantal experimentele gevangenissen.
De gevangenissen waar het om gaat zijn zogenaamde “communicatiemanagementeenheden” (CMU’s), experimentele instellingen waar sociale omgang uitzonderlijk zwaar beperkt is. Volgens het BOP zijn de CMU’s in het leven geroepen om te voorkomen dat islamitische militanten vanuit hun cel terroristische activiteiten kunnen voortzetten. De CMU’s bestaan sinds 2006 en maakten deel uit van het gevangenisbeleid van de regering van George W. Bush.

Extreme omstandigheden


In totaal zijn 76 gevangenen in de speciale eenheden ondergebracht, waarvan ongeveer driekwart een islamitische achtergrond heeft. “Mensen worden in deze CMU’s ondergebracht zonder dat zij te horen krijgen waarom zij onder het strengere gevangenisregime vallen”, vertelt Alexis Agathocleous, in dienst van het CCR. Verder hebben sommige gevangenen het predicaat terrorist gekregen zonder dat daar enig bewijs voor geleverd is.
Burgerrechtenadvocaten stellen dat door de extreme omstandigheden waaronder de gevangenen in de CMU’s worden gehuisvest, de rechten van deze burgers geschonden worden.
Naast de zeer beperkte mogelijkheden om telefonisch contact met de buitenwereld te hebben of bezocht te worden, wordt fysiek contact met kinderen en echtgenoten de gevangenen categorisch verboden. Omhelzen, aanraken en knuffelen is niet toegestaan. Medewerkers van het CCR menen dat dit strenge regime leidt tot onnodig lijden bij familieleden. Ook is het volgens het CCR een schending van de burgerrechten van de gevangenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.