“Amerikaanse grenscontroles gaan te ver”

De Verenigde Staten in geraken is niet eenvoudig, maar de grenscontroles gaan te ver, zegt een nieuw rapport. Ze schenden vooral de rechten van mensen die naar huis terugkeren. Het is al het tweede rapport van die strekking deze week.
Aan de VS-grenzen worden Amerikaanse moslims en Amerikanen met roots in Zuid-Azië en het Midden-Oosten buiten proportie vaak ondervraagd, gefouilleerd en vastgehouden. Dat staat in het rapport Returning Home: How U.S. Government Policies Undermine Civil Rights at Our Nation’s Doorstep van de ALC, een burgerrechtengroep voor Aziatische Amerikanen.

De ALC kreeg meer dan veertig klachten over het langdurig ondervragen, onderzoeken en vasthouden van terugkerende Amerikanen, en zelfs over het kopiëren van persoonlijk materiaal. De organisatie zegt dat dit slechts een klein deel is van een veel algemener nationaal patroon van verregaande grenspraktijken die ook andere groepen gedocumenteerd hebben.

Eerder deze week schreef ook een rapport van de organisatie Muslim Advocates dat agenten in Amerikaanse luchthavens terugkerende Amerikaanse moslims aan een spervuur van vragen onderwerpen over hun politieke voorkeur, financiële toestand, religieuze praktijken en hun donaties aan goede doelen.

Angst en onzekerheid



“Doordat de VS-regering zo diep in de privacy duikt, is de terugkeer naar huis voor sommige Amerikanen een moment van angst en onzekerheid geworden”, stelt het ALC-rapport. “De laatste jaren kregen veel VS-burgers te maken met langdurige aanhoudingen, indringende ondervragingen en onderzoeken bij hun terugkeer naar de Verenigde Staten.”

Ironisch genoeg, merkt het ALC-rapport op, zijn sommige slachtoffers van deze praktijken juist mensen die “hun leven wijden aan het bouwen van bruggen tussen de VS en de moslimwereld: mensen die kunstenaars uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië naar het Amerikaanse publiek brengen, eminente professoren die door de VS-regering gevraagd zijn een positief beeld van de Verenigde Staten te tonen in het Midden-Oosten, en gerespecteerde religieuze leiders die verdraagzaamheid en burgerzin aanmoedigen bij de Amerikaanse moslimgemeenschappen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.