Amerikaanse hardliners wilden Israël Syrië doen aanvallen

Neoconservatieve haviken hoopten deze zomer dat Israël naast Libanon ook Syrië zou aanvallen. Dat had volgens hen de kaarten helemaal anders kunnen schudden in het Midden-Oosten.
“Als Syrië verslagen was, zou er een einde zijn gekomen aan de opstand in Irak”, stelt Meyrav Wurmser in een interview met de Israëlische nieuwssite Ynet. De invloedrijke Wurmser is directeur van het conservatieve Centrum voor Midden-Oostenbeleid in Washington. Ze is getrouwd met David Wurmser, de belangrijkste Midden-Oostenadviseur van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney.

Het interview is ontluisterend. Wurmser zegt dat “neoconservatieve” druk er de voorbije zomer voor zorgde dat Israël alle tijd kreeg voor zijn offensief in Libanon. De Amerikaanse regering hield de andere leden van de VN-Veiligheidsraad aan het lijntje toen die aandrongen op een snel einde van de Israëlische aanvallen tegen de Libanese militie Hezbollah.

“De neoconservatieven vonden dat Israël de kans moest krijgen om te winnen”, legt Wurmser uit in haar interview met Ynet. “De idee was dat Israël de echte vijand moest aanpakken, de toeverlaat van de Hezbollah… Als Israël Syrië had aangevallen, zou dat een dermate harde klap geweest zijn voor Iran dat de strategische kaart in het Midden-Oosten helemaal was veranderd.” Syrië is het enige land in het Midden-Oosten dat beschouwd wordt als een bondgenoot van Iran.

Het interview versterkt de vermoedens dat haviken in de Amerikaanse regering de eerste dagen van het conflict tussen Israël en de Hezbollah bij de Israëlische regering op aandrongen het offensief uit te breiden.

Goed geïnformeerde bronnen zeggen dat onder meer adjunct-adviseur voor Nationale Veiligheid, Elliot Abrams, in contacten met de regering in Jeruzalem aangaf dat de VS een aanval tegen Syrië gen strobreed in de weg zouden leggen. Abrams werkt nauw samen met David Wurmser en John Hannah, de Nationale Veiligheidsadviseur van vice-president Cheney. Dat zijn twee uitgesproken voorstanders van een “regimewissel” in Damascus.

Volgens de New York Times blokkeerden Wurmser en Hannah met de hulp van Abrams voorstellen van de Amerikaanse buitenlandminister Condoleezza Rice om met Syrië te gaan praten in de begindagen van het Israëlische offensief in Libanon.

Intussen is de invloed van de haviken op de Amerikaanse regering verminderd - een gevolg van de aanhoudende moeilijkheden in Irak, het onbesliste einde van de oorlog in Libanon en het succes van de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen. De druk op het Witte Huis om te gaan onderhandelen met Syrië en Iran neemt toe. Maar vice-president Cheney en een deel van zijn entourage blijven zich daartegen verzetten. Dat kan er ook de oorzaak van zijn dat Israël niet wil ingaan op het Syrische aanbod om directe onderhandelingen aan te knopen. Analisten denken dat de Israëlische premier Ehud Olmert wil vermijden in aanvaring te komen met de hardliners in de Amerikaanse regering.

Voorlopig blijven de haviken het Amerikaanse beleid tegenover Syrië bepalen, maar Wurmser heeft het toch over een gemiste kans. “Uiteindelijk viel Israël Syrië niet aan. Het vocht de verkeerde oorlog en verloor die.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.